x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ludovic Mrazekl

Ludovic Mrazekl

de Vasile Surcel    |    08 Noi 2008   •   00:00

Academicianul Ludovic Mrazek este personalitatea care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării extraordinare înregistrate de geologia românească la începutul sec. al XX-lea. El este primul specialist român care a susţinut originea organică a petrolului. De numele său este legată şi înfiinţarea “Institutului Geologic al României”.

Ludovic Mrazek s-a născut la Craiova, la 17 iulie 1867. Pasionat încă din copilărie de ştiinţele naturale, el avea să-şi consacre cea mai pare parte a vieţii studiului geologiei.

La sfârşitul anului 1894, mai precis la 1 decembrie, a fost numit profesor de Mineralogie, Cristalografie şi Petrografie al Facultăţii de Ştiinţe, de la Universitatea Bucureşti. Ulerior, a devenit şef al catedrei de Cristalografie, funcţie pe care a deţinut-o până în 1937.

Aceasta a fost şi perioada în care el s-a consacrat studiilor pe teren în urma cărora a clarificat mai multe probleme legate de relieful şi structura geologică a munţilor din ţara noastră. În urma acestor investigaţii a stabilit, în 1897, că în cadrul Carpaţilor Meridionali există două tipuri de şisturi cristaline, diferite între ele prin condiţiile în care, acolo, s-au derulat procesele de metamorfozare. Ceva mai târziu, concluzia lui l-a ajutat pe geologul Ghe. Munteanu Murgoci să definească întreaga zonă sub numele de Pânza Getică, termen consacrat în cercurile geologice internaţionale. Anul 1901 îi aduce lui Mrazek titlul de membru corespondent al Academiei Române. Iar în 1905 a devenit membru titular al forului ştiinţific suprem al ţării noastre. Un an mai târziu, în 1906, a pus bazele “Institutului Geologic al României”, la cârma căruia s-a aflat până în 1928.

STUDIUL PETROLULUI. Într-o perioadă în care se puneau fundamentele economiei noastre moderne, care avea mare nevoie de resurse energetice, savanţii români s-au implicat în studiile petroliere precum şi în descoperirea unor noi zăcăminte de “aur negru”. Din 1901 şi până în 1907, Mrazek a cercetat amănunţit condiţiile de formare a zăcămintelor de petrol din ţara noastră. El a fost primul specialist român care a susţinut legătura dintre petrol şi materia organică acumulată de-a lungul timpului în nişte condiţii speciale de mediu. În 1901, el a prezentat la Expoziţia Internaţională de la Paris, prima hartă a formaţiunilor de sare din România. Ca o recunoaştere a meritelor sale, Mrazek a fost ales, în 1907, preşedinte al Congresului Internaţional al Petrolului. Specialiştii apreciază că în urma tuturor acelor studii soldate cu descoperirea unor noi zăcăminte, producţia de petrol a României a crescut de la 100.000 de tone extrase la sfârşitul sec.XlX, la peste 8,8 milioane de tone în 1936. În cursul anului 1927 Ludovic Mrazek a ocupat funcţia de ministru al Comerţului şi Industriilor, iar în aprilie 1930 a devenit primul preşedinte al Societăţii Geologice din România. De asemenea, între 1932 şi 1935, a fost şi Preşedintele Academiei Române. A încetat din viaţă la Bucureşti, la 9 iunie 1944, lăsând în urma sa aura de fondator al ştiinţei geologice din ţara noastră.

 

CV

S-a născut la Craiova, la 17 iulie 1867
1 decembrie 1894: şef de catedră la Universitatea Bucureşti
1901: membrul corespondent al Academiei Române
1905: Membru titular al Academiei
1906: înfiinţează Institutul Geologic al României
1932-1935: Preşedinte al Academiei Române
Moare la Bucureşti, la 9 iunie 1944

×
Subiecte în articol: mari români