x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mastodont reloaded

Mastodont reloaded

29 Noi 2008   •   00:00

Mastodontul descoperit astă-vară în cariera de lignit de la Racoş a început să fie restaurat de specialiştii Muzeului Baraolt. Este vorba despre un animal preistoric, rudă îndepărtată a elefantului.





Deosebit de bine conservată, fosila scoasă la lumină la Racoş este unică în ţara noastră: scheletul străvechiului animal, care a trăit în urmă cu 2,5-3 milioane de ani, este aproape întreg, singurele părţi care lipsesc sunt vârfurile defenselor din fildeş. Geologul Toth Levente, cel care a descoperit relicva străveche a anunţat de curând că o bună parte din oasele scoase de pe teren au fost depuse la muzeul din Baraolt, unde vor fi consolidate şi restaurate. Se intenţionează ca la încheierea acestui proces complicat fosila să fie asamblată în poziţie verticală, aşa arăta animalul în timpul vieţii. În total, restaurarea şi consolidarea acestui spectaculos vestigiu preistoric vor costa 35.000 de lei. O bună parte din această sumă va fi asigurată de Consiliul Judeţean Covasna. La sfârşitul lucrărilor de restaurare, scheletul de la Racoş va fi expus într-o sală specială care va fi amenajată în cadrul Muzeului Depresiunii Baraolt.

OBSTRETICĂ PREISTORICĂ
Studiul oaselor pelviene ale unei femei care a trăit acum 1,2 milioane de ani arată că Homo Erectus era mai robust decât se credea. Motiv pentru care putea să dea naştere unor copii cu un craniu şi deci un creier mai mare decât estimau savanţii. Conservat aproape în întregime, acest detaliu anatomic a fost descoperit în Etiopia. Profesorul Sileshi Semaw de la Universitatea Indiana spune că până acum singura centură pelviană pe care au avut-o la dispoziţie specialiştii a fost a lui Lucy, o fiinţă pre-umană care a trăit acum 3,2 milioane de ani, descoperită tot în Etiopia. Însă acea "Evă preistorică" era mult mai arhaică decât oamenii moderni. Echipa condusă de Semaw a descoperit că pelvisul cercetat este cu 30 la sută mai mare decât cea mai recentă estimare.  

AŞEZARE NEOLITICĂ DESCOPERITĂ ÎN GRECIA

Arheologii greci au descoperit o aşezare neolitică în regiunea Ennipea din centrul ţării. Aşezarea, care datează din mileniul al cincilea înainte de Hristos, a fost scoasă la lumină în urma unor săpături efectuate pentru amplasarea în regiune a unei conducte de gaz, informează presa elenă. Potrivit Ministerului Culturii de la Atena, situl cuprinde 15 morminte, precum şi obiecte de artizanat, vase decorate şi unelte din os. Arheologii susţin că aşezarea ar fi fost arsă din temelii.

PAGODELE LUI ASHOKA
Arheologii chinezi au descoperit în Nanjing, China, o pagodă miniaturală care, conform declaraţiilor, conţine o bucată din craniul lui Siddhartha Gautama, fondatorul Budismului, informează The Telegraph. Pagoda de patru etaje are peste un metru înălţime şi aproape jumătate de metru lăţime. Arheologii cred că aceasta este una dintre cele 84.000 de pagode în care Ashoka cel Mare, unul dintre cei mai importanţi împăraţi budişti, a adăpostit rămăşiţele lui Buddha. Clădirea din lemn, argint, aur şi chihlimbar avea o inscripţie ce vorbeşte despre un sicriu din aur care adăposteşte o cutiuţă din argint în care se află o parte din craniul lui Buddha. Scanările ulterioare au confirmat existenţa a două cutiuţe din metal în pagoda miniaturală, însă acestea nu au fost încă cercetate.

ARTIŞTI PREISTORICI

O echipă internaţională de cercetători a descoperit în Peştera Sibudu, lângă Tongaat, Africa de Sud, mai multe obiecte de artă primitivă. Acum 70.000 de ani, unele grupuri de vânători din Africa au început să se comporte diferit de strămoşii lor. Unele dintre "ciudăţeniile" care îi deosebeau erau abilitatea de a crea podoabe sau unelte mult mai precise. Peştera Sidubu adăposteşte mai multe scoici legate sub forma unui colier, vârfuri de săgeţi confecţionate din os şi urme ale unei substanţe care ar putea constitui prima formă de lipici. Cercetătorii nu ştiu încă ce anume a declanşat acest progres, dar presupun că este vorba despre o schimbare produsă în structura creierului strămoşilor noştri. Descoperirea şi studiile realizate au fost prezentate pe larg într-un articol din prestigioasa revistă Science.

CAR TRACIC INTACT ÎN BULGARIA

Bulgarii au descoperit lângă oraşul Karanovo un car tracic din sec. II dHr. Potrivit arheologilor, carul, alături de care se află rămăşiţele pământeşti ale unui cal, este acoperit cu plăci de bronz, decorate cu scene din mitologia tracică. Arheologul Veselin Ignatov spune că vehiculul, ale cărui roţi au un diametru de 1,2 metri, a fost găsit într-o movilă de pământ unde se crede că ar fi fost îngropat un aristocrat trac. Aproximativ 10.000 de astfel de morminte au fost descoperite pe toată suprafaţa Bulgariei, dar 90% dintre acestea au fost prădate de hoţi, spune Ignatov.

×
Subiecte în articol: descoperit arheo