Într-o ţară ca Statele Unite, unde medicina Ayurveda (practicată de mii de ani în India) a prins rădăcini adânci de câţiva zeci de ani buni, un cotidian central de mare tiraj pune la îndoială beneficiile acestor tratamente.
Într-o ţară ca Statele Unite, unde medicina Ayurveda (practicată de mii de ani în India) a prins rădăcini adânci de câţiva zeci de ani buni, un cotidian central de mare tiraj pune la îndoială beneficiile acestor tratamente. Scriind despre cazul unei maseuze din Hawaii, care a urmat, timp de doi ani, tratamente Ayurveda pentru a-şi îmbunătăţi sistemul imunitar şi a scăpa de stres şi care a renunţat ulterior la suplimentele pe bază de plante, cotidianul New York Times aminteşte de un studiu publicat la sfârşitul lui august în revista The Journal a Asociaţiei Medicale Americane. Potrivit studiului, 21% din cele 193 de suplimente pe bază de plante care se vând online şi sunt produse în SUA şi India conţin plumb, mercur sau arsenic. Deşi majoritatea producătorilor Ayurveda susţin că produsele lor din plante conţin aceleaşi cantităţi de substanţe toxice care se regăsesc şi în medicamentele aprobate de Administraţia americană pentru reglementarea produselor farmaceutice şi alimentare (FDA), necunoaşterea costă scump. Potrivit doctorului Robert B. Saper de la Universitatea din Boston, nu este ştiut numărul americanilor îmbolnăviţi prin otrăvire cu plumb, mercur sau arsenic. În urmă cu trei ani erau confirmate 12 cazuri de otrăvire asociată cu produsele ayurvedice vândute în statele Texas, New Hampshire, Massachusetts, New York şi California, dar Saper crede că acest număr este, în prezent, mult mai mare.
Plantele emană aspirină antisecetă
Când sunt stresate de anumiţi factori de mediu, plantele produc o substanţă asemănătoare cu aspirina. Substanţa – salicilat de metil – este emanată sub formă de gaz, plantele declanşându-şi astfel un fel de scut de protecţie biochimică împotriva intemperiilor. Deocamdată, oamenii de ştiinţă se află încă în faza de studiu al acestui compus. Substanţa – spun cercetătorii – s-ar putea combina cu gazele industriale, ridicând astfel gradul de poluare din atmosferă, informează BBC.
Ingineria genetică, în vizorul FDA
Autorităţile de la Washington au anunţat că anul viitor vor reanaliza propunerile unor companii de a scoate la vânzare, pentru consumatorii americani, animale modificate genetic. Reacţiile opiniei publice sunt împărţite, scrie Associated Press. Dacă va fi dată o decizie în acest sens, firme ca Aqua Bounty Technologies din Boston va putea să comercializeze somonul alterat genetic, care creşte mai repede decât cel obişnuit. Iar alte companii de profil vor vinde porci modificaţi cu gene de şoareci. Uniunea Consumatorilor din SUA este revoltată că astfel de produse s-ar putea să nu fie etichetate, pentru că regulamentele Administraţiei pentru reglementarea produselor farmaceutice şi alimentare (FDA) nu cer acest lucru în mod expres.
Visezi frumos cu flori lângă pat
Vreţi să visaţi frumos şi să vă treziţi fără dureri de cap? Savanţii cred că au găsit soluţia: un buchet de flori, pus lângă pat. Este posibil ca expunerea la diverse mirosuri să afecteze somnul şi visele, spune profesorul Boris Stuck de la Universitatea din Mannheim, Germania. “Mirosul este singurul simţ care «nu se duce la culcare»“, susţine Tim Jacob de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie. Oamenii de ştiinţă ştiu că există o relaţie între stimulii externi şi vis, de aceea au lansat acest studiu referitor la miros, informează BBC.
Arterele periferice, afectate de fumatul pasiv
Fumatul pasiv afectează nu numai inima, ci şi arterele periferice, iar în cazurile foarte grave poate să ducă chiar şi la amputarea picioarelor. Un studiu efectuat în China pe un eşantion de 1.209 femei cu vârste de peste 60 de ani, care, deşi nu au fumat niciodată, au trăit în apropierea unor fumători arată că 67% dintre subiecţi suferă de boli ale arterelor periferice. Potrivit sondajului, la 69% dintre cazuri au apărut riscuri ale unor boli de inimă şi aproximativ 59% dintre persoanele studiate au prezentat risc de atac de cord.
Problemă pentru elevii americani
Interzicerea băuturilor carbogazoase în şcolile elementare din SUA aproape că a rămas fără ecou. Copiii par să nu ţină cont că aceste produse nu sunt tocmai potrivite pentru sănătatea lor. Într-un studiu realizat de Meenakshi M. Fernandes şi publicat luna aceasta, au fost analizate rezultatele unor sondaje din 2004, în care au fost intervievaţi 10.000 de elevi din clasa a V-a de pe întregul teritoriu al SUA. Pe baza acestei analize şi a unor studii ulterioare, Fernandes a aflat că doar 4% dintre copiii din şcolile în care sunt interzise aceste băuturi s-au conformat măsurilor impuse.