Infrasunetele emise de meteoritul care a explodat deasupra Rusiei pe 15 februarie au fost înregistrate de un aparat aflat la 14.500 de kilometri distanţă, în Antarctica.
Este vorba de instrumentele de măsurare ale Organizaţiei "Comprehensive Nuclear-Test-Ban" (CTBTO), care montitorizează astfel de infrasunete pentru a stabili dacă au loc teste nucleare ilegale în lume.
Explozia meteoritului, care a avut intensitatea a 30 de bombe nucleare de tipul celor folosite la Hiroshima, a fost detectată ca un evenimet ce a emis unul dintre cele mai puternice infrasunete înregistrate vreodată.
"Am văzut imediat că evenimentul va fi uriaş, de aceeaşi magnitudine ca evenimentul din Sulawesi, din 2009", a declarat Pierrick Mialle, un inginer de sunet care lucrează pentru organizaţie, referindu-se la meteoritul care a explodat deasupra Indoneziei, acum patru ani.
Infrasunetele nu pot fi detectate de urechea umană, astfel că oamenii de ştiinţă au modificat frecvenţa, în filmul de mai jos, pentru a avea o idee despre cum s-ar fi "auzit" căderea meteoritului, de la o distanţă de 14.500 de kilometri, dacă am fi putut percepe sunete atât de joase.