x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă MISTERUL din centrul Pământului. "Este complet diferit faţă de ceea ce se ştia până acum!" (VIDEO)

MISTERUL din centrul Pământului. "Este complet diferit faţă de ceea ce se ştia până acum!" (VIDEO)

06 Mar 2015   •   10:59
MISTERUL din centrul Pământului. "Este complet diferit faţă de ceea ce se ştia până acum!" (VIDEO)

Oamenii de ştiinţă susţin că au o nouă perspectivă în legătură cu ceea ce se află în centrul Pământului. Cercetători din China şi Statele Unite spun că în nucleul planetei noastre se află un alt nucleu, o secțiune distinctă, solidă, însă complet diferită față de ceea ce se știa până acum, scrie BBC News.

Neputând fora la o asemenea adâncime, conţinutul acestui nucleu este încă un mister.

Echipa de cercetători susţine însă că în acest nou nucleu cristalele de fier sunt dispuse diferit față de nucleul cunoscut. Acestea sunt aliniate în direcții diferite în cele două straturi, ceea ce sugerează că ceva s-a întâmplat la un moment dat în istoria Terrei și a dus la o schimbare a câmpului magnetic al planetei. Cel mai probabil, acest moment a fost undeva în urmă cu 500 de milioane de ani. În acel moment, s-a trecut de la o orientare est-vest (axa ecuatoriala) la una polară (axa nord-sud).

Nucleul descoperit a început să se solidifice în urmă cu circa un miliard de ani și continuă să crească cu aproximativ 0,5 milimetri anual. Fenomenul s-a produs datorită modului de propagare a undelor seismice prin straturile Pământului.

Cea de-a doua parte a nucleului, necunoscută până în prezent, se află la o adâncime de mai bine de 5.000 de kilometri, se menționează într-un raport publicat de jurnalul Nature Geoscience.






 

×