x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Moise şi halucinaţia colectivă

Moise şi halucinaţia colectivă

04 Apr 2008   •   00:00

Cercetătorul Benny Shannon, de la Universitatea Evreiască din Ierusalim, susţine că două plante care cresc în Deşertul Sinai conţin acelaşi tip de molecule psihoactive întâlnite şi în strucura cânepei cu efect halucinogen care creşte pe malurile Amazonului, numită “Ayahuasca”.Tunetele, fulgerele şi sunetele de trompetă ce puteau fi auzite venind dinspre Muntele Sinai, când Moise le-a adus evreilor cele 10 Porunci, potrivit “Cărţii Exodului” din Biblie, ar fi putut reprezenta simptome ale unor halucinaţii colective manifestate de persoane a căror stare de luciditate fusese afectată.

Cercetătorul Benny Shannon, de la Universitatea Evreiască din Ierusalim, susţine că două plante care cresc în Deşertul Sinai conţin acelaşi tip de molecule psihoactive întâlnite şi în strucura cânepei cu efect halucinogen care creşte pe malurile Amazonului, numită “Ayahuasca”.Tunetele, fulgerele şi sunetele de trompetă ce puteau fi auzite venind dinspre Muntele Sinai, când Moise le-a adus evreilor cele 10 Porunci, potrivit “Cărţii Exodului” din Biblie, ar fi putut reprezenta simptome ale unor halucinaţii colective manifestate de persoane a căror stare de luciditate fusese afectată. În stadii avansate, iluziile provocate de ayahuasca pot conduce la “vederea” unor lumini puternice. Acestea pot fi însoţite deseori de sentimente religioase şi spirituale profunde.

 

 

EFECTE. În asemenea cazuri, unele persoane afectate au impresia că văd lumini de diferite culori, iar altele că au ajuns în “Ţara Promisă”. Multe dintre acestea consideră senzaţiile respective drept manifestări ale Puterii Divine. Shannon a mărturisit că a studiat îndeaproape efectele produse de ayahuasca, analizând multe cazuri legate de consumul respectivei plante. Benny a declarat că una ditre plantele cu efect halucinogen, “harmal”, care creşte pe Muntele Sinai, dar şi în alte zone din Orientul Mijlociu, a fost considerată mult timp de evreii care locuiesc în regiune drept o plantă magică, cu efecte curative. Mulţi dintre adepţii învăţăturilor Bibliei nu s-au arătat însă impresionaţi de noua teorie.

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă