x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Molia de ceară, animalul cu cel mai bun auz din lume. Urechea ei, studiată pentru dezvoltarea microfoanelor

Molia de ceară, animalul cu cel mai bun auz din lume. Urechea ei, studiată pentru dezvoltarea microfoanelor

10 Mai 2013   •   09:31
Molia de ceară, animalul cu cel mai bun auz din lume. Urechea ei, studiată pentru dezvoltarea microfoanelor

Molia de ceară este animalul cu cel mai bun auz din lume, au determinat oamenii de ştiinţă, care spun că studiul insectei ar putea ajuta considerabil tehnologia microfoanelor, a telefoanelor sau a aparatelor de auz.

Cercetătorii de la Universitatea Strathclyde din Glasgow spun că insecta este capabilă să audă sunete până la frecvenţa de 300.000 de hertzi (300kHz), adică sunete de mai mult de 100 de ori mai ascuţite decât cea mai ascuţită voce umană şi de 15 ori mai înalte decât cea mai performantă ureche umană poate percepe.

De asemenea, cu posibilitatea de a auzi şi sunete joase de doar 20Hz, molia de ceară devine vietatea cu cel mai mare spectru de sunete pe care le poate percepe.

Vocea umană se situează între câteva sute şi maximum 3.000 Hz. Urechea unui om poate percepe sunete de până la 20 kHz, atunci când persoana este tânără, capacitatea scăzând cu timpul până la 10 kHz by middle age.

Doctorul James Windmill, care a coordonat această cercetare, crede că moliile şi-au dezvoltat acest auz remarcabil pentru a se putea feri de prădătorul lor principal, liliacul.

Liliecii se orientează în spaţiu emiţând sunete care pot atinge şi frecvenţe de 212 kHz şi detectându-le atunci când se lovesc de obstacole şi vin înapoi. Astfel, liliacul, chiar dacă nu vede, are o hartă mentală a mediului înconjurător. Cercetătorii scoţieni au stabilit, însă, că acelaşi sistem este folosit cu şi mai mare succes de molia de ceară. "Se pare că molia poate auzi liliacul cu mult timp înainte ca liliacul să audă molia. Astfel, moliile tac şi se ascund", spune doctorul Windmill.

Acesta a adăugat că studierea urechii moliei de ceară poate fi de maxim interes pentru cei implicaţi în dezvoltarea microfoanelor. "Sunt foarte interesat să aflu cum funcţionează urechea moliei şi sper că altfel vom putea învăţa să facem microfoane mai bune şi mult mai mici. Astfel de microfoane ar putea fi folosite la o serie întreagă de aparate, de la telefoane mobile la aparate de auz".

Windmill spune că vrea să studieze cu mai mare atenţie şi sistemul de ecolocalizare al moliei.

"Acest sistem ar putea fi folosit de roboţi pentru a se deplasa mai uşor. Roboţii ar putea fi folosiţi în medii în care oamenii nu au acces, precum platformele de exploatare a petrolului sau instalaţiile nucleare", spune Windmill. 

×
Subiecte în articol: molia de ceara liliacul