x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Moş Nicolae sub lupă

Moş Nicolae sub lupă

06 Dec 2007   •   00:00

Protectorul copiilor mici, fetelor nemăritate, săracilor, judecătorilor, criminalilor, hoţilor, comercianţilor şi marinarilor şi patronul spiritual al multor provincii şi oraşe din Europa vine in fiecare an cu daruri.

Protectorul copiilor mici, fetelor nemăritate, săracilor, judecătorilor, criminalilor, hoţilor, comercianţilor şi marinarilor şi patronul spiritual al multor provincii şi oraşe din Europa vine in fiecare an cu daruri.

In copilărie, fiecare dintre noi aşteptam cu nerăbdare noaptea de la inceputul iernii in care lustruiam ghetele, le aşezam la uşă in speranţa de a le regăsi cu dulciuri şi portocale, lăsănd in ele o scrisorică pentru bătrănelul nevăzut care verifica dacă am fost cuminţi. Cănd eram copil imi aşezam botinele la uşa de la balcon, deoarece aflasem că moşul nu vine cu liftul, şi mă uitam pe geam, pănă mă fura somnul, după moşul micuţ, cu barbă lungă albă, cu chelie, imbrăcat in maro, cu un săculeţ in spate şi un băţ in mănă, pe care imi era frică să nu il lase la mine. Nu ştiu de ce imi părea intotdeauna incruntat, dar aşa imi inchipuiam eu că ar arăta Moş Nicolae. Realitatea este de fapt alta. "Sfăntul Nicolae din Bari era un personaj din Anatolia secolului III, ce apare in iconografia catolică şi in cea ortodoxă ca un om tănăr, inalt, ce purta o tiara pe cap şi era imbrăcat in haine negre", povesteşte antropologul Alexandru Bălăşescu. El mai adaugă faptul că legenda Sfăntului Nicolae din Bari era celebră deoarece acesta era dătător de daruri şi apărător al creştinismului.

POVEŞTI. Se spune că Sfăntul Nicolae provenea dintr-o familie instărită, după moartea părinţilor săi hotărăndu-se să işi impartă averea in scopuri umanitare celor nevoiaşi. O altă legendă istoriseşte povestea a trei fete ale unui nobil sărac care nu se puteau mărita deoarece nu aveau zestre. Se spune că atunci cănd prima fată a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, numit arhiepiscop de Myra, a lăsat noaptea un săculeţ cu aur la uşa nobilului. In anul următor a făcut la fel şi pentru cea de-a doua soră. Cănd a venit vremea căsătoriei celei mai mici, arhiepiscopul a fost surprins de tatăl fetelor, de aceea nu a mai lăsat cadoul la uşă, ci s-a urcat pe acoperiş, aruncănd sacul pe coş. Acesta a aterizat intr-o şosetă pusă la uscat, de aici explicăndu-se obiceiul şosetelor. Se mai povesteşte că Sfăntul Nicolae a oprit, prin rugi puternice către Dumnezeu o furtună teribilă pe mare salvănd marinarii şi a inviat, prin aceleaşi rugi, trei studenţi teologi jefuiţi şi ucişi in drum spre Atena de un hangiu. Sfăntul Nicolae a devenit protectorul copiilor după ce, se povesteşte, a ajutat o familie să işi recupereze copiii furaţi de un măcelar.

CERTITUDINE. Sfăntul Ierarh Nicolae s-a născut in anul 270, in oraşul Patara din Licia, Asia Mică, a intemeiat Mănăstirea Sionului de lăngă Myra şi a fost recunoscut ca Sfănt in secolul al VI-lea. In secolul al X-lea a fost numit patron spiritual al Rusiei de către ţarul Vladimir, iar in secolul al XI-lea moaştele Sfăntului au fost luate de marinari italieni şi depuse in Provincia Bari din Italia, unde se află şi in ziua de astăzi.

×
Subiecte în articol: nicolae dosarele sapiens