Câteva zeci de mumii egiptene au fost descoperite în zona oazei Fayoum din Egipt, într-o necropolă veche de aproape 3.000 de ani, anunţă Daily Mail.
Vestigiile antice au fost descoperite în cursul unei campanii de săpături arheologice organizate şi sponsorizate de Consiliul Suprem pentru Antichităţi din Egipt, săpături în cursul cărora au fost identificate 54 de morminte cioplite în piatră. Aflată la sud-est de piramidele de la Illahum, vechea necropolă a scos la iveală o întreagă „armată" de mumii, extrem de bine conservate. Este o descoperire întratât de spectaculoasă încât l-a făcut pe Zahi Hawas, şeful arheologilor egipteni, să afirme că sunt unele dintre „cele mai frumoase mumii descoperite vreodată".
Conform specialiştilor, patru dintre mumiile de la Fayoum datează din anii 931-725 î.Chr, când Egiptul era condus de faraonii celei de a 22-a dinastii. Trupurile îmbălsămate sunt aşezate în sicrie din lemn şi sunt înfăşurate în pânză de in ornamentate cu diverse modele mitologice, pictate în culorile tradiţionale ale Egiptului antic: galben, roşu cărămiziu şi turcoaz. Alături de acestea au mai fost descoperite 15 măşti funerare pictate, vase din ceramică şi diverse amulete rituale. Acestea erau considerate cândva extrem de utile, pentru că-l ajutau pe defunct să parcurgă drumul spre viaţa veşnică promisă de religia egipteană.
|n cursul aceleiaşi expediţii arheologice, care a fost condusă de Abdel-Rahman El-Ayedi, directorul Departamentului de Antichităţi al Egiptului Mijlociu s-au descoperit şi rămăşiţele câtorva sarcofage distruse. Despre acestea se crede că au fost arse în antichitatea târzie, când acele meleaguri erau locuite de populaţia coptă. Deosebit de interesantă este şi o capelă folosită în cursul ritualurilor funerare. Studiile preliminare par să indice că aceasta din urmă a fost refolosită mult mai târziu, între anii 30 î.Chr- 337 d.Chr.
La începutul acestui an, Zahi Hawass a anunţat încă o descoperire deosebit de spectaculoasă. Este vorba despre 30 de mumii găsite într-un mormânt sigilat, aflat în interiorul uneia dintre cele mai vechi piramide din lume: cea de la Saqqara. Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât rareori se întâmplă ca mormintele din Egiptul antic să nu fi fost deja jefuite şi devastate de hoţi.
Pentru arheologi, oaza de la Fayoum este un loc deosebit de important, atât pentru Egiptul antic, cât şi pentru istoria lumii întregi. De-a lungul timpului, acolo au fost descoperite foarte multe sarcofage pictate în perioada elenistică, veritabile opere de artă considerate drept primele portrete inspirate în mod direct chiar din realitatea unor vremuri demult apuse.
Citește pe Antena3.ro