x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă "Muntele vrăjit"

"Muntele vrăjit"

25 Oct 2007   •   00:00

Mirajul supremaţiei militare americane atrage, naşte legende, iscă dispute aprige şi creionează, in fond, coordonatele pe care sistemul internaţional evoluează, din perspectiva delicatului echilibru pace-război.

Mirajul supremaţiei militare americane atrage, naşte legende, iscă dispute aprige şi creionează, in fond, coordonatele pe care sistemul internaţional evoluează, din perspectiva delicatului echilibru pace-război. ZOOM vă propune, in numărul pe care il aveţi in faţa ochilor, nici mai mult nici mai puţin decăt o plimbare in exclusivitate intr-unul dintre locurile cel mai bine păzite şi cele mai secrete ale sistemului militar american: Muntele Cheyenne din Colorado Springs. Corespondentul Jurnalului Naţional in Statele Unite, Mihaela Biliovschi, a avut ocazia şi privilegiul de a merge intr-o vizită la sediul comandamentului binaţional de apărare şi control al spaţiului aerian de deasupra continentului nord-american, edificat in 1958, prin semnarea tratatului NORAD, dintre SUA şi Canada, prin care cele două ţări fac front comun in depistarea ameninţărilor care vin din aer. Sediul comandamentului NORAD/USNORTHCOM din Muntele Cheyenne este o adevărată fortăreaţă, iar sistemele de securitate, de supraveghere şi de logistică incorporate in masivul de granit reprezintă vărful de lance al tehnologiilor dezvoltate in laboratoarele de cercetare ale armatei americane.

In cazul unui posibil atac nuclear, Muntele Cheyenne devine punctul fierbinte al operaţiunilor continentului nord-american. Porţile spre exterior sunt sigilate, nici o muscă nu mai poate pătrunde in sediul USNORTHCOM nedetectată, iar sistemele tehnice permit o autonomie deplină de cel puţin 30 de zile. Deciziile care se iau in centrele de supraveghere şi depistare a potenţialelor ameninţări din spaţiul aerian nord-american se intind pe durata cătorva zeci de secunde de la observarea unui eventual pericol. Cei mai buni militari din armatele celor două state lucrează nonstop, in "schimburi", pentru ca un alt "11 septembrie 2001" să nu mai fie posibil niciodată.

Muntele, transformat in baza militară numărul 1 a SUA in timpul războiului rece, işi continuă "cariera" de star al armatei americane, deoarece nu doar o dată industria de divertisment s-a hrănit cu inspiraţie din exemplul lui. In cazul unei apocalipse nucleare marca Hollywood, imaginile unor uşi de 25 de tone, ale unor clădiri cu sigle guvernamentale, ale unor centre de control părăsite, dar perfect operaţionale sunt "licenţe" directe ale "brand"-ului militar Cheyenne.

×
Subiecte în articol: editorial