x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă N-am internet, deci nu exist

N-am internet, deci nu exist

de Sînziana Stancu    |    24 Iul 2011   •   21:00
N-am internet, deci nu exist

Foarte multe persoane se simt ca si cum le-ar lipsi o mana sau un picior cand vine vorba sa inchida calculatorul si sa iasa din reteaua internet. Un studiu recent realizat in randul utilizatorilor de internet, citat de Daily Telegraph, arata ca 53% dintre subiectii intervievati au declarat ca se supara, devin tristi si cand nu au acces, din diferite cauze, la reteaua de internet, iar 40% ca se simt pur si simplu insingurati din aceasta cauza. Aceste “simptome' se manifesta chiar si atunci cand privarea de internet este de cateva ore.

Studiul a fost realizat de firma Intersperience specializata in opiniile consumatorilor pe un esantion de 1.000 de persoane si a vizat si atitudinea consumatorilor fata de alte tipuri de tehnologie, ca telefoanele mobile si alte aparate de acest gen. Subiectilor li s-a cerut sa faca experienta rezistentei timp de 24 de ore fara utilizarea internetului. Dupa acest experiment, multi dintre respondenti au declarat ca le vine mai greu sa nu foloseasca internetul decat le-ar veni sa renunte la fumat sau la alcool. Unul dintre subiectii intervievati a declarat ca, fara internet, se simte “ca si cum i s-ar fi taiat o mana'. “Tehnologia online si celelalte tipuri de tehnologie digitala au devenit atat de «invazive», incat ne influenteaza modul in care legam prie­tenii, manierele de comunicare, activitatea vietii noastre de familie, chiar viata noastra pana la urma, obiceiurile de a face cumparaturi, precum si modul in care colaboram si comunicam cu o serie intreaga de institutii si organizatii', a declarat, pentru Daily Telegraph, Paul Hudson, directorul executiv al Intersperience.

Acest studiu privind dependenta de internet si de tehnologia digitala, in general, nu este o noutate. La in­ce­putul acestui an, cercetatorii de la Universitatea Maryland au testat mai mul­te sute de adolescenti din 12 uni­tati de invatamant din toata lumea, carora le-a cerut sa nu foloseasca 24 de ore nici un aparat electronic, inclusiv televizor sau radio. Astfel, volutarii s-au tinut departe o zi de e-mail-uri, SMS-uri, Facebook, Twitter sau alte retele de socializare, de messenger etc. Au fost privati chiar si de ziare si reviste in editii tiparite. Li s-a permis in schimb sa foloseasca telefonul clasic si sa faca lecturi din carti si li s-a cerut sa tina un “jurnal' despre starile resimtite in urma privatiunilor. Concluzia studiului a fost ca persoanele private de tehnologia digitala au simptome comparabile cu cele care lupta sa se lase de fumat, alcool si droguri. Astfel, “deconectatii' au resimtit stari de agitatie, anxietate si izolare.

×
Subiecte în articol: stiinta internet dependenta