x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA anunţă încheierea misiunii ştiinţifice, după 15 ani de funcţionare, a doi sateliţi-gemeni

NASA anunţă încheierea misiunii ştiinţifice, după 15 ani de funcţionare, a doi sateliţi-gemeni

27 Oct 2017   •   21:20
NASA anunţă încheierea misiunii ştiinţifice, după 15 ani de funcţionare, a doi sateliţi-gemeni

Doi sateliţi americano-germani lansaţi în urmă cu 15 ani pentru cartografierea variaţiei continue a câmpului gravitaţional al Pământului şi-au încheiat operaţiunile ştiinţifice, a anunţat vineri agenţia NASA, citată de Xinhua.

Cei doi sateliţi din cadrul misiunii comune Gravity Recovery Climate Experiment (GRACE) a NASA şi a Agenţiei spaţiale germane, GRACE-1 şi GRACE-2, au fost utilizaţi pentru efectuarea de măsurători ştiinţifice realizate doar în timpul funcţionării concomitente a acestora, însă în septembrie a intervenit o problemă la bateria GRACE-2 cauzată de vechimea acesteia.

''Capacitatea bateriei GRACE-2 nu avea să fie suficientă pentru a permite funcţionarea instrumentelor ştiinţifice şi a emiţătorului telemetric, acest lucru a devenit evident până la jumătatea lunii octombrie'', se arată într-un comunicat emis de NASA. ''Ca urmare, s-a decis dezafectarea satelitului GRACE-2 şi încheierea misiunii ştiinţifice GRACE'', se precizează în document.

GRACE-2 a început să coboare lent de pe orbită, iar reintrarea sa în atmosferă se va produce în lunile decembrie sau ianuarie, precizează comunicatul.

Al doilea satelit, GRACE-1, va continua să opereze până la sfârşitul anului 2017, iar dezafectarea sa şi intrarea în atmosferă se vor petrece la începutul anului 2018, mai indică NASA.

Succesorul misiunii GRACE, ce poartă numele GRACE Follow-On, va fi lansat în prima parte a anului 2018.

Proiectul GRACE, lansat în luna martie 2002 cu o misiune iniţială de cinci ani, a dezvăluit modul în care apa, gheaţa şi masa solidă a Pământului se deplasează pe sau în apropierea suprafeţei planetei ca urmare a producerii şi schimbării continue a anotimpurilor, a proceselor meteorologice şi climatice, a cutremurelor şi chiar a activităţilor umane.AGERPRES

×
Subiecte în articol: misiunii ştiinţifice