Studierea imaginilor receptionate in ultimele sase saptamani de Telescopul Spatial Hubble si Observatorul Chandra i-a condus pe cercetatorii de la NASA la o concluzie revolutionara: gaurile negre exista inca de inceputul universului, in urma cu un miliard de ani.
'Am gasit dovezi ale existentei unui numar foarte mare de gauri negre masive in universul timpuriu', a anuntat la Washington Ezequiel Treister, astrofizician la Universitatea din Hawaii, autorul principal al studiului, conform cotidianului britanic Daily Telegraph.
Alaturi de 'galaxiile gazda', gaurile negre mici au crescut mai repede decat se credea initial, iar ultimele descoperiri arata, pe baza detectarii cu raze X, ca cel putin 30 la suta dintre cele 200 de galaxii studiate contin 'gauri negre masive in plina dezvoltare', conform unui alt astrofizician, Kevin Schawinski, co-autor al raportului.
NASA a anuntat ca rata de crestere a gaurilor negre 'adolescente' observate in acest studiu este de 'aproximativ o suta de ori mai mare decat estimari precedente'.