NASA va lansa o sonda catre un asteroid, in 2016, pentru a recolta cateva esantioane ce vor fi aduse apoi pe Terra, unde vor fi analizate, pentru a-i ajuta pe oameni sa inteleaga mai bine felul in care s-a format sistemul solar, a anuntat, miercuri, agentia spatiala americana, citata de AFP.
Misiunea a fost denumita "Origins-Spectral Interpretation-Resource" (OSIRIS-Rex). Va fi pentru prima data cand Statele Unite ale Americii vor recolta esantioane de materie de pe un asteroid pentru a le aduce apoi pe planeta noastra.
"Este vorba despre o etapa cheie pentru atingerea obiectivelor fixate de presedintele Barack Obama - calatoria dincolo de orbita terestra si explorarea profunzimilor spatiului", a declarat directorul NASA, Charles Bolden, intr-un comunicat. "Astfel de misiuni robotizate, precum aceasta, sunt acelea care vor deschide calea catre viitoare zboruri spatiale cu astronauti la bord, catre asteroizi si alte destinatii indepartate din spatiu", se adauga in acelasi comunicat.
Asteroizii sunt bucati de roca ramase libere in spatiu dupa formarea sistemului solar, in urma cu 4,5 miliarde de ani. Din acest motiv, ei contin acele materii ce erau prezente la origine in stare pura, permitand reconstituirea acelor conditii in care s-a nascut sistemul nostru solar.
Dupa un periplu de patru ani, sonda OSIRIS-Rex se va apropia de asteroidul 1999 RQ36 in anul 2020. Acest asteroid are un diametru de 633 de metri.
Cand sonda se va afla la mai putin de 5 kilometri de asteroid, ea va incepe sa cartografieze in detaliu suprafata acestuia, timp de sase luni.
Savantii americani vor alege apoi un loc de pe suprafata asteroidului, de unde un brat robotizat al sondei va recolta un esantion de materie.
Pentru a face acest lucru, sonda se va apropia treptat de locul ales si, atunci cand va fi suficient de aproape, un brat robotizat va fi intins pentru a recolta cel putin 56 de grame de materie, care va fi adusa apoi pe Terra in anul 2023.
Costul acestei misiuni, care nu include procedura de lansare a sondei, se ridica la circa 800 de milioane de dolari, au indicat expertii de la NASA.