x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Net zoom

Net zoom

27 Sep 2008   •   00:00

Auzim tot mai des în ultima vreme despre arii protejate, care ar trebui mai atent îngrijite de autorităţi şi protejate faţă de factorii nocivi ai mediului, precum şi de intervenţia “toxică” a omului.

http://www.unep-wcmc.org/protected_areas/index.html
Auzim tot mai des în ultima vreme despre arii protejate, care ar trebui mai atent îngrijite de autorităţi şi protejate faţă de factorii nocivi ai mediului, precum şi de intervenţia “toxică” a omului. Începem cavalcada online din această ediţie propunân-du-vă această pagină de internet, găzduită de site-ul ONU. Găsiţi aici toate informaţiile necesare legate de ansamblul de definiţii ale sintagmei “arie protejată” până la exemplificări din lumea întreagă. Dacă săpaţi şi mai adânc, veţi avea ocazia să descoperiţi hărţi interactive din lumea-ntreagă, rapoarte şi publicaţii, precum şi o arhivă covârşitoare cu documente legate de ariile protejate.


http://www.cbd.int/convention/
Acest site aparţine Convenţiei pentru Diversitate Biologică, unde puteţi găsi ştiri la zi în domeniu, precum şi sugestii, pentru ca fiecare dintre noi să contribuim, cum putem, la conservarea cât mai durabilă a Terrei, a spaţiului verde, a faunei, a mediului subacvatic. Convenţia, al cărei secretariat se află la Montreal, a fost semnată în Brazilia în 1992, ca un prim acord global care să acopere toate aspectele diversităţii biologice.


http://www.era.gs/resources/apa/
Pe acest site găsiţi o arhivă impresionantă despre Antarctica, inclusiv hărţi ale ariei protejate, proiecte de dezvoltare detaliate şi fotografii. În prezent, arhiva se află în gestiunea Comisiei pentru Protecţia Mediului Înconjurător, stabilită în cadrul Protocolului de la Madrid. La secţiunea “Ştiri” puteţi afla ultimele noutăţi în domeniu, cu trimiteri la site-uri care mai de care mai interesante.


www.panda.org/about_wwf/what_we_do/marine/our_solutions/
Accesează acest site pentru a intra în posesia unui instrument perfect pentru menţinerea biodiversităţii. Spunem instrument, pentru că pe această pagină găzduită de site-ul WWF găsiţi toate informaţiile legate de Programul Maritim Global, care îşi propune, între altele, identificarea unor “refugii” noi pentru speciile pe cale de dispariţie, metode de protejare a habitatelor în faţa pescuitului ilegal ş.a.

 
http://www.bucegipark.ro/index.htm
De pe această adresă de web puteţi descărca Planul de Management al Parcului Natural Bucegi şi, totodată, vă puteţi familiariza cu toate caracteristicile fizice şi biologice ale regiunii. Dacă sunteţi interesat să aflaţi cadrul de funcţionare al parcului, puteţi găsi aici informaţiile, iar dacă vreţi să vă completaţi cunoştinţele cu termeni noi, accesaţi secţiunea “Conceptul de arii protejate”. Site-ul oferă totodată hărţi cu trasee turistice în Bucegi, obiective, posibilităţi de acces, oportunităţi de practicare a unor sporturi specifice, posibilităţi de cazare, contactele serviciilor de salvamont, punctele de informare existente în regiune etc.


http://ariiprotejate.ngo.ro/
“Ariile Protejate sunt percepute încă de foarte mulţi oameni doar în sensul lor «conservaţionist», fiind considerate adevărate oaze ale naturii sălbatice într-un deşert al dezvoltării economice, care trebuie apărate doar pentru conservarea speciilor care le populează”, scriu, într-o scurtă introducere, creatorii acestui site. Conservarea naturii reprezintă însă mult mai mult. Accesaţi acest link şi aflaţi de ce.


http://www.eoearth.org/
Enciclopedia Pământului – o bază de date electronică, unde veţi găsi informaţii despre ecosisteme şi interacţiunile omului cu acestea – reprezintă un manual comprehensiv, cu “lecţii” scrise în limbaj nontehnic, pe înţelesul tuturor, astfel încât ele pot fi uşor înţelese şi aplicate nu doar de specialiştii în domeniu, cât şi de novici. Pe acest site veţi găsi răspunsuri la întrebări dintre cele mai diverse legate de schimbările climatice, de pesticide, energie nucleară, resurse regenerabile şi câte şi mai câte.


http://www.mmediu.ro/departament_mediu/starea_mediului/rom/cap5
Nu puteam să nu amintim, în NetZoom, despre site-ul Ministerului român al Mediului. Pe această pagină de internet găsiţi câteva informaţii despre situaţia ariilor naturale protejate şi a monumentelor naturii din România. Accesaţi acest link pentru a afla care sunt parcurile naţionale şi naturale, ce suprafaţe au acestea şi care sunt principalele lor caracteristici.

×
Subiecte în articol: protejate zoom pe net