x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Nivelul de inteligenţă nu depinde atât de mărimea creierului, cât de modul în care este structurat acesta

Nivelul de inteligenţă nu depinde atât de mărimea creierului, cât de modul în care este structurat acesta

14 Oct 2015   •   21:32
Nivelul de inteligenţă nu depinde atât de mărimea creierului, cât de modul în care este structurat acesta

Nivelul de inteligenţă umană este mai puţin legat de mărimea creierului, cât de felul în care este structurat aceasta, este concluzia unui studiu ştiinţific internaţional coordonat de cercetători de la Universitatea din Viena, relatează miercuri AFP.

Potrivit cercetării, oamenii de ştiinţă ar fi "supraestimat" până acum presupusa relaţie între mărimea creierului şi performanţele intelectuale ale fiinţei umane, a declarat agenţiei de presă austriece APA Jacob Pietschnig, cercetător în domeniul ştiinţelor cognitive la Universitatea din Viena.

Mult mai importantă pentru nivelul de inteligenţă este în schimb "îmbinarea dintre cortex, mezencefal - sau creierul mediu - şi creierul mic, precum şi buna conexiune între materia cenuşie şi cea albă, fiind mult mai semnificative decât dimensiunea masei cerebrale în sine", a adăugat cercetătorul.

Jacob Pietschnig şi echipa sa au realizat o sinteză a 88 de studii pe această temă, efectuate pe circa 8.000 de cazuri, şi au publicat rezultatele cercetării săptămâna trecută în revista 'Neuroscience & Biobehavioral Reviews'.

Cercetătorii notează că bărbaţii, deşi au în general creierul mai voluminos decât femeile, nu au demonstrat capacităţi cognitive superioare genului feminin. De altfel, participanţii la studiu cu un creier anormal de mare au obţinut rezultate mai slabe decât media la testele de inteligenţă, afirmă Pietschnig.

Importanţa structurii creierului, adaugă el, este ilustrată şi de unele animale cu un creier deosebit de mare, dar care nu sunt deosebit de inteligente, de exemplu caşalotul care are encefalul de aproape nouă kilograme, potrivit AFP.

×
Subiecte în articol: inteligenta structura creierelui