x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Noi argumente în disputa privind existenţa unui gust al apei

Noi argumente în disputa privind existenţa unui gust al apei

11 Iun 2017   •   18:23
Noi argumente în disputa privind existenţa unui gust al apei

Oamenii de ştiinţă americani au stabilit că limba poate detecta şi al şaselea gust, cel al apei, informează Science Alert. Receptorii din limba mamiferelor reacționează la apa obișnuită.

Aceştia sunt receptorii pentru gustul acru. Disputa privind gustul apei a început încă din timpul lui Aristotel, care, în anul 330 î.Hr., susţinea că apa nu are propriul gust, ci reflectă senzaţii anterioare. Această teorie este reînnoită la începutul secolului 20.

Cele mai recente experimente au demonstrat că anumite părţi ale creierului reacţionează la apă. Astfel a apărut ideea că, probabil, apa are un gust care poate fi perceput de creier, dacă nu de limbă.

Unii cercetători resping, însă, această teorie. O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din California a efectuat un studiu pe şoareci. Ei au măsurat răspunsurile electrice ale celulelor receptorilor de gust ale limbii la apă și alți stimuli obișnuiți de gust.

Noi argumente în disputa privind existenţa unui gust al apei

 

Așa cum era de așteptat, nervii reacționează la cele cinci gusturi de bază – dulce, acru, amar, sărat și umami. Dar oamenii de știință au înregistrat și un semnal pentru apă. .........

Citește continuarea AICI

×