Cea de-a doua versiune a robotului care a devenit vedeta roboţilor umanoizi, Asimo, a fost prezentat recent publicului de către compania sa producătoare, Honda.
Cea de-a doua versiune a robotului care a devenit vedeta roboţilor umanoizi, Asimo, a fost prezentat recent publicului de către compania sa producătoare, Honda. Noul Asimo poate să alerge, să urce şi să coboare trepte, să facă mişcări de slalom şi să se rotească pe loc, relatează revista britanică Tech. Asimo este capabil să interacţioneze cu fiinţele umane, recunoscăndu-le şi salutăndu-le din mers. Robotul pus la punct de Institutul European de Cercetări al Honda poate căra diferite obiecte sau poate impinge cărucioare. "Noul Asimo duce mobilitatea şi interacţiunea cu oamenii la un nou nivel şi aduce Honda mai aproape de momentul in care va dezvolta un robot care să asiste persoanele neajutorate", a declarat William De Braekeleer, directorul de PR al Honda Motor Europa. Asimo a fost expus la Barcelona, timp de căteva zile, cu ocazia "Anului Ştiinţei".
Â
Şi calculatoarele se-nşală
Pentru a indeplini funcţiile creierului uman, un calculator care simulează văzul este păcălit de aceleaşi iluzii optice care joacă feste ochiului uman. Aceasta este concluzia cercetătorilor Beau Lotto şi David Corney de la Universitatea College London, care printr-un experiment au descris cauza iluziilor optice, după cum relatează revista New Scientist. Simulănd metoda oamenilor de a procesa informaţii despre obiectele pe care le privesc, un calculator a fost supus vizionării a 10.000 de imagini cu frunze urmănd să facă estimări despre cromatica lor. Rezultatele obţinute au demonstrat că şi calculatoarele se pot inşela, la fel ca şi oameni, asupra percepţiei vizuale. "Omul nu a evoluat pentru a vedea lucrurile cu acurateţe, ci pentru a vedea lucruri folositoare", declara Lotto.
Â
Â
O nouă tehnologie
Biserica St. Luke din Pittsburgh va beneficia de un software revoluţionar folosit in domeniul arheologiei, relatează First Science. Yang Cai, director al Laboratorului de Inteligenţă Ambientală al Universităţii Carnegie Mellon, a pus la punct o nouă tehnologie de scanare, pentru a-l ajuta pe reverendul Richard Davis să descifreze numele scrise acum mai bine de 200 de ani pe pietrele funerare din cimitirul bisericii. "Explorăm o nouă tehnologie de reconstrucţie tridimensională a suprafeţelor pietrelor funerare, aplicănd algoritmi de filtrare şi detectare, pentru a descoperi cuvintele de pe aceste suprafeţe" a spus Yang Cai. Pe lăngă această metodă inovatoare, Cai va mai crea şi un "cimitir digital" pentru aceeaşi biserică.