Oamenii de stiinta au calculat ca exista 12% sanse ca pana in 2020 Pamantul sa fie lovit de o furtuna solara devastatoare. Conform wired.com, aceasta ar provoca pagube de trilioane de dolari, fiind necesar un deceniu intreg pentru rezolvarea tuturor daunelor produse.
Estimarea a fost facuta de Pete Riley, cercetator al centrului Predictive Science din San Diego, SUA, care a admis ca sansele unui astfel de eveniment sunt mult mai mari decat s-ar fi asteptat.
Cea mai puternica furtuna solara cunoscuta de oamenii de stiinta, cunoscuta ca "Evenimentul Carrington", a avut loc in 1859.
In urma cu 153 de ani, particulele generate de uriasul flux de masa solara au generat aurore spectaculoase, vizibile nu doar in nordul planetei, ci si in Cuba, Hawaii si chiar in nordul statului Chile.
Oamenii din New York au iesit pe strazi pe a admira fenomenul, scria New York Times la momentul respectiv, insa furtuna solara a provocat si pagube insemnate, statiile de telegraf luand foc si blocand retelele.
In lumea moderna, cvasidependenta de electricitate, o explozie de o asemenea magnitudine ar avea efecte dezatruoase. Retelele de electricitate ar putea fi distruse partial, iar aurorele ar putea afecta si conductele de gaze si petrol.
Furtuna solara ar intrerupe comunicatiile satelitilor si ar putea bloca complet comunicatiile radio pe Pamant. Ceva mai recent, in timpul furtunii geomagnetice din 1989, reteaua de electricitate din Quebec, Canada, a cedat si a lasat milioane de oameni fara curent electric.