x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O genă rezistentă la secetă: Revoluţie biotehnologică în Argentina

O genă rezistentă la secetă: Revoluţie biotehnologică în Argentina

21 Apr 2012   •   15:39
O genă rezistentă la secetă: Revoluţie biotehnologică în Argentina

Argentina este cel de-al doilea exportator mondial de porumb, principalul furnizor international de ulei si de faina de soia si al treilea producator de seminte de soia, iar culturile aferente se afla in regiuni afectate frecvent de seceta.

Raquel Chan /52 ani/, care conduce Institutul de agrobiotehnologie din cadrul Universidad Nacional del Litoral /UNL/, s-a aflat in fruntea unei echipe de cercetatori care a reusit sa identifice gena HAHB-4, care ii permite plantei sa reziste la seceta.

Odata inoculata cu aceasta gena, plantele de soia, de grau sau de porumb "isi sporesc enorm productivitatea", iar agricultorilor le cresc semnificativ veniturile, a declarat dna Chan.

Cercetatoarea argentiniana s-a lansat in acest proiect in 1993, cand a revenit in tara de la Strasbourg, unde si-a obtinut doctoratul. Respectiva descoperire, care ar putea fi comercializata incepand cu 2015, reprezinta rezultatul a 20 de ani de eforturi inclusiv financiare.

Deoarece erau necesare fonduri de care universitatea nu dispunea, a fost semnata o conventie cu o companie locala, Bioceres, fondata de cultivatori argentinieni si care are acum dreptul de proprietate asupra descoperirii.

Compania argentiniana s-a asociat cu concernul american Arcadia, care intentioneaza sa investeasca 20 milioane de dolari in comercializarea produsului, a carui descoperire a fost anuntata in luna februarie de presedinta Cristina Kirchner.

Evenimentul va permite sporirea rentabilitatii in agricultura, in pofida extinderii suprafetelor cultivate, a explicat fosta studenta a Universitatii din Ierusalim, unde a trait in timpul dictaturii /1976-1983/, acum mama a doi baieti din care cel mare /21 ani/ ii paseste pe urme.

Militanti pentru apararea mediului inconjurator se tem totusi ca aceasta descoperire va incuraja monocultura.

AGERPRES

×