x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O să mai pice un satelit dezafectat. Dar nu se ştie unde

O să mai pice un satelit dezafectat. Dar nu se ştie unde

de Agerpres    |    29 Sep 2011   •   13:58

Dupa ce subiectul despre satelitul dezafectat al NASA care s-a prabusit pe Pamant saptamana trecuta a facut suficienta valva mediatica, iata ca inca un satelit dezafectat se “pregateste' sa cada din cer, conform site-ului Space.com.

Satelitul dotat cu camera in spectrul infrarosu de conceptie germana Roentgen Satellite, sau ROSAT, va cadea pe Pamant la inceputul lunii noiembrie, insa este inca prea devreme pentru a fi delimitate zonele in care ar putea ajunge ramasitele sale, conform reprezentantilor Centrului Aerospatial german.

Acest satelit are 2,4 tone si evolueaza pe o orbita ce se intinde intre nord si sud, intre latidunile de 53 de grade, ceea ce inseamna ca poate cadea oriunde din Canada pana in America de Sud.
Conform ultimelor estimari se pare ca 30 de piese mai mari ale satelitului pot supravietui frecarii cu straturile superioare ale atmosferei terestre si astfel aproximativ 1,6 tone din masa actuala a satelitului ar putea ajunge pe Pamant, conform oficialilor germani.
Procesul de reintrare in atmosfera se va desfasura similar cu cel al satelitului NASA de 6 tone Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), care a cazut in Pacificul de Sud sambata, 24 septembrie.
Reprezentantii Centrului Spatial german asigura ca riscurile ca bucati din satelit sa loveasca case sau alte proprietati sunt extrem de mici.

×
Subiecte în articol: pamant nasa satelit