x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Oamenii de Neanderthal se ocupau mai mult cu treburile casnice, decât cu vânătoarea

Oamenii de Neanderthal se ocupau mai mult cu treburile casnice, decât cu vânătoarea

22 Iul 2012   •   07:42
Oamenii de Neanderthal se ocupau mai mult cu treburile casnice, decât cu vânătoarea

Arheologii de la Universitatea din Cambridge care au studiat o trasatura distinctiva a scheletelor oamenilor de Neanderthal arunca o noua lumina asupra vietii de zi cu zi a "verisorilor" nostri preistorici. Oamenii de Neanderthal se ocupau mai putin cu vanatoarea, ci mai mult cu treburile casnice, cum ar fi tabacitul pieilor de animale.

Comparativ cu oamenii preistorici care traiau acum cateva zeci de mii de ani, bratul drept al oamenilor de Neanderthal era mult mai dezvoltat, in unele cazuri cu 50% mai gros decat bratul stang.

Aceasta asimetrie a fost pusa, pana acum, pe seama faptului ca oamenii de Neanderthal foloseau sulite grele in timpul vanatorii. Studiind cu precizie oasele oamenilor de Neanderthal, insa, cercetatorii de la Cambridge au determinat ca ar fi fost nevoie de ore intregi de lovit cu sulita zilnic pentru ca bratele sa se deformeze in felul acesta, ceea ce nu este o perspectiva realista.

Asimetria se explica, insa, in cazul in care oamenii de Neanderthal ar fi efectuat zilnic sarcini intense si repetitive, cum ar fi tabacirea pieilor de animale.

"Asimetria bratelor pe care o observam la oamenii de Neanderthal nu o intalnim la oamenii moderni decat in cazurile sportivilor, cum ar fi jucatorii de crichet sau tenis", spune doctorul Colin Shaw, de la Universitatea din Cambridge.

×