x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Oamenii de ştiinţă îngrijoraţi de calota din Groenlanda care a început să se topească

Oamenii de ştiinţă îngrijoraţi de calota din Groenlanda care a început să se topească

25 Iul 2017   •   15:51
Oamenii de ştiinţă îngrijoraţi de calota din Groenlanda care a început să se topească

Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi că pătura de gheaţă din Groenlanda a început să se topească “din ce în ce mai repede”. Problema este că vremea caldă permite mai multor alge să crească pe gheaţă. Deoarece gheaţa este albă, aceasta reflectă mare parte din energia solară, însă algele întunecate absorb căldura, crescând rata de topire.

Pătura de gheaţă din Groenlanda are grosimea de 3 km, ceea ce înseamnă că, odată topită, va creşte nivelul mării cu până la 7 metri. Viteza cu care se topeşte în prezent creşte nivelul mării cu 1 mm pe an.

O echipă de cercetători a început un proiect de cinci ani pentru a descoperi efectele apariţiei algelor. “Oamenii sunt foarte îngrijoraţi  de posibilităţile ca pătura de gheaţă se poate topi din ce în ce mai repede în viitor”, a spus conducătorul proiectului, profesorul Martyn Tranter de la Universitatea Bristol.

“Noi credem că într-un climat mai cald aceste alge vor creşte pe suprafeţe din ce în ce mai mari ale calotei şi vor cauza topiri mai rapide şi o creştere accelerată a nivelului mării. Proiectul nostru încearcă să înţeleagă cât de mult s-ar putea topi.”, a mai afirmat acesta.

Algele apar într-o gamă mare de culori, făcând gheaţa neagră, maron, verde şi mov. Un microbiolog glacial de la Universitatea Sheffield, dr. Joe Cook, a afirmat că masiva calotă este un “peisaj viu”.

“Acesta este un un loc extrem de dificil de a trăi pentru orice, însă, dacă privim în jur, tot ce e întunecat pe suprafaţa gheţii trăieşte – alge, microbi, trăind şi reproducându-se pe pătura de gheaţă şi schimbându-i culoarea.”, a spus Joe Cook.

Dr Cook a afirmat, de asemenea, că va dura foarte mult timp ca toată calota să se topească. “Când spunem că pătura de gheaţă se topeşte mai repede, nu spune nimeni că se va topi în următorul deceniu sau în următorii 100 de ani sau chiar în următorii 1000 de ani. Însă, nu trebuie ca toată gheaţa să se topească pentru a fi oameni în pericol, numai o mică parte trebuie să se topească pentru a ameninţa milioane de comunităţi aflate pe coaste.”

×