x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ouă de Paşte... altfel

Ouă de Paşte... altfel

de Mihai Manole    |    24 Apr 2008   •   00:00

Ştiaţi că orice creaţie ascunde un mesaj intenţionat construit, de cele mai multe ori, cu dibăcie, de creatorul ei? Filmele lui Alfred Hitchcock, picturile mexicanului Diego Rivera şi jocurile video de la sfîrşitul anilor ’70 au fost înţesate de astfel de mesaje.

Ştiaţi că orice creaţie ascunde un mesaj intenţionat construit, de cele mai multe ori, cu dibăcie, de creatorul ei? Filmele lui Alfred Hitchcock, picturile mexicanului Diego Rivera şi jocurile video de la sfîrşitul anilor ’70 au fost înţesate de astfel de mesaje.

 

 

 

Toată lumea vorbeşte zilele astea despre ouăle de Paşte. Şi toată lumea se referă întocmai la ouăle care vor sta, colorate, pe masa din ziua celei mai mari sărbători creştine. Doar că mai există o semnificaţie a expresiei “ouă de Paşte” (Easter eggs). Această denumire defineşte mesajele ascunse, intenţionat lăsate în diferite creaţii, fie că e vorba de picturi, cărţi, filme, jocuri video sau produse software. Sintagma “Easter eggs” defineşte detalii care cu greu pot fi observate într-o creaţie, acest instrument fiind folosit de autori fie din amuzament, fie pentru a transmite anumite mesaje, această din urmă interpretare făcând deja “carieră” în reprezentări de tipul “Codul lui Da Vinci”. Denumirea face referire la un obicei potrivit căruia ouă decorate erau ascunse în diferite locaţii şi copiii trebuiau să le găsească.

 

 

 

OUĂLE DIN BROWSERE. Vă e încă neclar la ce se referă cu exactitate acest concept? Dacă vă aflaţi în apropierea unui calculator, e foarte simplu să descoperiţi cîteva exemple. Să luăm cazul browserelor de internet drept exemplu. Începem cu Mozilla Firefox, unde e mai simplu de exemplificat. Dacă deschideţi browserul şi tastaţi în cîmpul de adrese “about: Mozilla”, daţi enter, o să aveţi surpriza că vă apare un mesaj cu aparenţe biblice: “Şi astfel, în cele din urmă, fiara căzu, iar necredincioşii se veseliră. Dar nu era totul pierdut, căci din cenuşă se ridică o pasăre mare. Privindu-i de sus pe necredincioşi, pasărea aruncă foc şi trăsnet asupră-le. Căci fiara renăscuse cu puteri înnoite, iar ucenicii lui Mammon fugiră îngroziţi” (din Cartea Mozillei, 7:15).

E drept, citatul avea o mai mare semnificaţie pe vremea cînd browserul purta denumirea Phoenix, numele păsării mitologice renăscute “din cenuşa-i proprie”.

Să trecem la Internet Explorer. Aici e nevoie de ceva mai mult efort, dar rezultatul este mai interesant. Primul pas este accesarea adresei res://shdoclc.dll/ wcee.htm. Rezultatul va fi o deschidere a unei pagini negre, căreia trebuie să îi salvăm codul sursă într-un fişier text. În acest cod vom şterge linia în care apare expresia gurjPRR şi următoarea linie, după care salvăm fişierul ca wcee<1>.html. Cînd deschidem această pagină vom avea surpriza să fie derulată echipa care a lucrat la realizarea browserului.

Un alt tip de Easter eggs uşor de verificat îl găsim pe orice computer care are instalat sistemul de operare Windows XP. Este vorba despre două fişiere… total inutile, care pot fi găsite în My Computer/ C:/Windows/: fişierul text botezat 0, care nu conţine nimic, şi fişierul clock, care reprezintă o scurtă animaţie cu un ceas.

 

 

 

REPLICI. În unele sisteme de operare Unix, pentru care sunt specifice comenzi precum “make” sau “why”, “ouăle de Paşte” făceau ca, în urma apelării comenzii “make love” (faceţi dragoste), computerul să răspundă cu “not war” (nu război) şi în cazul comenzii “why” (de ce) să apară “why not” (de ce nu). În versiunile sistemului de operare Windows anterioare XP-ului, dacă era setată ca screen saver opţiunea 3D text şi se tipărea textul “volcano” rezultatul era afişarea numelor tuturor vulcanilor cunoscuţi în lume. În XP a fost introdus în schimb un Easter eggs care nu oferă informaţii, dar te face să câştigi automat clasicul joc Solitaire, ţinînd apăsate simultan tastele Alt, Shift şi 2.

 

 

 

GOOGLE ŞI EASTER EGGs-URILE SALE. Google nu numai că are ascunse o mulţime de Easter eggs-uri, dar are şi un mic joc în care un iepure, coordonat de utilizator, trebuie să adune într-un coş ouă încondeiate care corespund diferitelor litere pentru a forma cuvîntul google. Aplicaţia se găseşte la http://www.google.com/Easter/feature_easter.html.

 

 

 

Calculatorul Google oferă o serie interesantă de Easter eggs. De exemplu, dacă folosiţi următoarea expresie pe Google “answer to life, the universe and everything” primul rezultat va fi egalarea… “aritmetică” a expresiei cu numărul 42. Este vorba despre soluţia numerică oferită într-o carte SF. Google calculează automat şi numărul de coarne ale unicornului “number of corns on a unicorn” sau intervalul de timp la care se întîmplă să existe Lună plină de două ori în aceeaşi lună calendaristică, “once in a blue moon”. Şi, dacă aveţi chef de “o reţetă” de Easter eggs, o găsiţi pe gmail, la categoria Spam, unde, în locul obişnuitelor mesaje publicitare veţi afla metode de “a găti” spam-ul, de genul “Spam Skillet Casserole – Broil until golden”, “Spam Confetti Pasta – Preparation time 30 minutes” sau “Spam Breakfast Burritos – Bake 5-10 minutes, serve with salsa”.

×
Subiecte în articol: easter zoom plus