x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pământul, LOVIT de o explozie de raze gamma! Când s-a întâmplat şi cum a afectat TERRA imensa cantitate de energie (VIDEO)

Pământul, LOVIT de o explozie de raze gamma! Când s-a întâmplat şi cum a afectat TERRA imensa cantitate de energie (VIDEO)

21 Ian 2013   •   10:21
Pământul, LOVIT de o explozie de raze gamma! Când s-a întâmplat şi cum a afectat TERRA imensa cantitate de energie (VIDEO)

În luna iunie a anului trecut o echipă de cercetători japonezi a descoperit, înscrise în inelele de creştere din trunchiul arborilor, urmele lăsate de raze cosmice produse de un eveniment necunoscut. Ei au datat producerea acestui fenomen în anul 774 sau 775, fără a putea veni cu o explicaţie satisfăcătoare, anunţă AFP, citată de Agerpres. Fusa Miyake şi colegii săi de la Universitatea din Nagoya (Japonia) au analizat izotopul de carbon 14 (o varietate radioactivă a carbonului care se poate forma atunci când razele cosmice interacţionează cu atomii din atmosfera terestră) conţinut în inelele de creştere a doi cedri japonezi (Cryptomeria japonica).

În inelele acestor doi arbori care corespund anilor 774 şi 775 este evidentă o creştere bruscă a nivelului de carbon 14, cu aproximativ 1,2%, creştere de aproximativ 20 de ori mai mare faţă de variaţiile atribuite schimbărilor din activitatea solară. Fenomenul se regăseşte reprezentat şi în inelele altor arbori din America de Nord şi Europa.

Doi oameni de ştiinţă de la Institutul de Astrofizică al Universităţii germane Iena au propus drept explicaţie pentru această creştere a concentraţiei de carbon 14 o explozie cosmică de raze gamma. Conform lui Valeri Hambaryan şi lui Ralph Neuhruser, o astfel de explozie de raze gamma corespunde atât creşterii bruşte a nivelui izotopului de carbon 14 din trunchiul arborilor, dar şi lipsei mărturiilor istorice despre acest fenomen.

În studiul lor, publicat de Royal Astronomical Society din Marea Britanie, astronomii germani sugerează drept cauză a acestei explozii ciocnirea a două obiecte cosmice foarte compacte - găuri negre, stele neutronice sau pitice albe - care a generat o mare cantitate de energie şi de raze electromagnetice.

Din fericire, această ciocnire s-a produs la cel puţin 3.000 de ani lumină distanţă de Pământ. "Dacă sursa acestei explozii ar fi fost mai apropiată de noi, ar fi afectat serios biosfera. Însă chiar şi de la o astfel de distanţă colosală, un astfel de eveniment astronomic ar provoca haos în prezent în funcţionarea sistemelor electronice de înaltă performanţă, de care depind societăţile avansate", susţine Ralph Neuhruser, care precizează că explozia s-a produs la o distanţă între 3.000 şi 12.000 de ani lumină de Terra.



×