x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Performanta - Materie din lumina

Performanta - Materie din lumina

de Delia Zahareanu    |    18 Ian 2007   •   00:00
Performanta - Materie din lumina

Institutul pentru Lumina Extrema, din Franta, a anuntat ca in 20 de ani cel mai performant laser din lume va putea crea materie.

Cel mai puternic laser din lume soseste in jurul lui 2027
Institutul pentru Lumina Extrema din Franta a anuntat ca in 20 de ani cel mai performant laser din lume va putea crea materie, un experiment ce ne aduce aproape de punctul 0 al aparitiei universului.

Evervescenta maxima in lumea fizicii din Hexagon. Aflat pe platoul Saclay, in apropierea Parisului, Institutul pentru Lumina Extrema (ILE) a anuntat ca va demara unul dintre cele mai ambitioase proiecte din domeniu: crearea celui mai puternic laser din lume ce va avea capacitatea de a ne duce inapoi in timp, in momentul aparitiei universului, prin generarea materiei direct din fluxul de lumina, dupa cum relateaza AFP. "Stim ca in urmatorii douazeci de ani vom crea materie in laborator pornind de la vidul absolut. Fotonii din fascicolul laser, care nu au masa, vor disparea si se va crea materie (electroni) si echivalentul lor de antimaterie (pozitroni)", detaliaza Jean-Paul Chambert, managerul proiectului de la ILE.

CONDITII. Insa aparitia electronilor si a pozitronilor in vidul absolut prin interventia unui fascicul de laser trebuie sa respecte cateva conditii: laserul ce va fi folosit trebuie sa genereze 1.000 de miliarde de miliarde de gigawatti pe centimetru patrat. Cele mai puternice lasere din prezent ating o putere de 1 petawatti (1 milion de megawatti) intr-o secunda, in vreme ce toate centralele nucleare ale lumii genereaza numai 0,1 petawatti pe secunda. Proiectul anuntat de ILE, la care se asociaza 30 de laboratoare de cercetare de la Palaiseau, vizeaza sa construiasca un mecanism care sa genereze laser capabil sa descarce 25 de petawatti intr-un interval de 15 femtosecunde (un milion de miliardime de secunda). Proiectul insa este unul costisitor, ridicandu-se la 50-55 de milioane de euro, insa daca primeste finantare din partea statului, instalatia poate deveni functionala in 2012, relateaza AFP.

IMPLICATII. Una dintre primele utilizari imediate adiacente ale tehnologiei folosite in planul de proiect al ILE este protonterapia ca alternativa mult mai eficienta la radioterapie in tratamentele cancerului, se arata intr-un material Agence France Presse. Radioterapia clasica folosind razele X nu beneficiaza de aceeasi precizie ca tratamentele cu laser pentru ameliorarea starii pacientului. In afara de faptul ca nu este nici pe departe atat de intruziva ca radioterapia, protonterapia are marele avantaj ca protonii care sunt generati de fasciculul laser traverseaza tesutul pentru a-si depune energia la o anumita adancime, iar spre deosebire de razele X, nu deviaza de la traiectoria lor initiala, putand astfel elimina cu o mare precizie celulele cancerigene. Reversul acestei tehnologii, dupa cum explica Jean-Paul Cambert, este ca acest instrumentar de tratament necesita acceleratoare de particule care sunt extrem de costisitoare. Protonterapia a devenit indispensabila in Franta in tratamentul cancerului la copii sau pentru interventiile pentru eliminarea tumorilor aflate in zone extrem de sensibile precum nervii optici sau creierul.

REVERSUL MEDALIEI
AFP PHOTO/MEDIAFAX
EXEMPLU. Tehnologia de lupta americana cu laser PHaSR
De la crearea lor in 1957 de catre Charles Hard Townes and Arthur Leonard Schawlow, laserele nu au fost utilizate intotdeauna numai in directii pasnice. Sesizand potentialul descoperirii, militarii au condus in paralel in laboratoarele lor de cercetare studii complexe care sa conduca la elaborarea unor arme capabile sa incorporeze incredibila energie pe care un fascicul laser o poate descarca intr-un interval de timp foarte scurt. Astfel, Departamentul american al Apararii a pus la punct tehnologia de lupta PHaSR (Personnel Halting and Stimulation Repsonse riffle), o arma pe format mitraliera care functioneaza pe baza unui fascicul de laser emis inspre adversar, arma nefiind din categoria celor letale. Rusii au dezvoltat sistemul Terra-3, iar chinezii si-au montat pe tancuri tehnologia militara JD-3 Dazzler.

×
Subiecte în articol: zoom laser