Oamenii de ştiinţă americani au descoperit motivul pentru care unii sportivi obţin rezultate notabile pe pista de atletism, iar alţii, în bazinele de înot. Explicaţia constă în locul pe care îl ocupă ombilicul în corpul lor.
CALITĂŢI NATIVEParadoxal, explicaţia stabilirii unor performanţe notabile de unii sportivi nu este dată de felul în care ei se antrenează, nici de dieta pe care o adoptă, ci de poziţia ombilicului în raport cu celelalte părţi ale corpului. Cunoscută sub denumirea populară de „buric", formaţiunea respectivă e considerată de specialişti „centrul gravitaţional" al întregului organism. Comparând performanţele obţinute de doi alergători sau doi înotători, cu aceeaşi înălţime şi greutate, unul de origine europeană, iar celălalt născut pe continentul african, specialiştii Universităţii Duke, din SUA, au constatat că elementul determinant nu-l constituia înălţimea sau greutatea sportivului, ci poziţia ombilicului sau a „centrului gravitaţional" al corpului.
Profesorul Andre Bejan, coordonatorul echipei de cercetători, e de părere că, în cazul alergătorilor de origine africană, ombilicul e situat mult mai sus decât la atleţii europeni. Elementul respectiv constituie un avantaj important pentru sportivii de pe „Continentul Negru" la sprinturile efectuate pe pistele de alergări. Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele obţinute, de-a lungul unui secol, de alergători care au participat la probele de viteză şi de înotători care au concurat la proba de 100 metri în stilul „liber". Oamenii de ştiinţă au constatat că atleţii africani aveau, în majoritatea cazurilor, picioare mai lungi decât adversarii lor europeni, ceea ce implica situarea ombilicului, la cei dintâi, cu circa 3 centimetri mai sus decât la cei din urmă. Savanţii consideră că elementul respectiv poate fi considerat „o diferenţă de înălţime ascunsă" de 3 centimetri în favoarea africanilor faţă de europeni, conferindu-le celor dintâi o viteză sporită pe pistele de concurs. Bejan e de părere că deplasarea în timpul unei alergări poate fi asemuită, în esenţă, unui proces de „cădere în faţă" a corpului, iar o anumită greutate cade mai repede de la o înălţime mai mare.
DIFERENŢE BIOLOGICE
În cazul sporturilor practicate în bazin, precum nataţia sau polo, europenii sunt avantajaţi, deoarece au torsul mai înalt, făcând ca poziţia ombilicului să fie mai joasă în cazul corpurilor acestora. Andrea Bejan opinează că înotul reprezintă „arta sportivului de a se lăsa purtat de valurile create de el însuşi". Înotătorul care reuşeşte să producă cele mai mari valuri este cel mai rapid, iar torsurile mai înalte produc valuri înalte. Astfel, înotătorii europeni au, în medie, torsul mai mare cu circa 3% decât cei africani, conferindu-le o viteză cu 1,5% mai mare faţă de cei africani în bazin. De menţionat faptul că înotătorii asiatici au, în medie, aceeaşi înălţime a torsului ca şi cei europeni, element ce le poate conferi o capacitate asemănătoare de a stabili recorduri.
Dar sportivii de pe „Continentul Galben" sunt, în general, mai scunzi decât cei europeni, astfel încât, în general, primii sunt devansaţi de cei din urmă. Numeroşi cercetători au evitat să aprofundeze studiile referitoare la performanţele alergătorilor africani şi ale înotătorilor europeni, pentru a nu fi acuzaţi de „rasism". Dar Bejan a declarat că studiul realizat nu s-a bazat pe elemente legate de rasa subiecţilor, ţinând cont de locul de provenienţă al acestora şi structura biologică a organismului lor.