x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Reuşită EXTRAORDINARĂ în medicină: Un bebeluş infectat cu HIV, vindecat în premieră mondială! Medic: "Este un caz unic"!

Reuşită EXTRAORDINARĂ în medicină: Un bebeluş infectat cu HIV, vindecat în premieră mondială! Medic: "Este un caz unic"!

de Veronica Micu    |    04 Mar 2013   •   11:25
Reuşită EXTRAORDINARĂ în medicină: Un bebeluş infectat cu HIV, vindecat în premieră mondială! Medic: "Este un caz unic"!
Sursa foto: Intact Images

Un bebeluş din Mississippi ce s-a nascut infectat cu HIV pare să fi fost vindecat la doar doi ani şi jumătate de la naştre, micuţul fiind supus unui tratament agresiv constând într-un amestec de antiretrovirale. Cazul extraordinar, o premieră pentru medicină, poate însemna salvarea a sute de mii de copii născuţi anual cu acest virus, scrie New York Daily News.

Copilul a fost scos de sub tratament în urmă cu mai bine de un an, iar vestea uluitoare este că nu au mai apărut semne ale infecţiei. Acest lucru indică faptul că micuţul este vindecat, au declarat experţii în cadrul unei conferinţe medicale din Atlanta.

Copilul a fost supus unui tratament agresiv la 31 de ore de la naştere, iar experţii spun că tratamentul neobişnuit de timpuriu a dus la acest rezultat. "Bebeluşul a fost tratat, a încetat tratamentul şi acum nu putem detecta nicio urmă de virus. Este ceva nemaiîntâlnit. De regulă, când cineva renunţă la tratament, efectele devin vizibile în câteva săptămâni", a explicat Deborah Persaud, doctor pediatru şi specialist în SIDA în cadrul "Johns Hopkins Children's Center" şi totodată autorul principal al cercetării ce descrie vindecarea miraculoasă.

"Este primul astfel de caz în care am putut să documentam că bebeluşul a fost infectat şi că atunci când s-a renunţat la tratament, boala nu a recidivat", a spus doctorul Katherine Luzuriaga, imunolog la Universitatea din Massachusetts.

Până acum, singurul caz cunoscut de persoană vindecată de HIV este cel al lui Timothy Brown, cunoscut ca şi "pacientul din Berlin". În 2007, Timothy a devenit prima persoană din lume care ar fi reușit să se vindece de infecția cu HIV, cu ajutorul unui tratament pentru leucemie complicat. Acesta s-a bazat pe distrugerea sistemului său imunitar și un transplant de celule stem de la un donator cu o mutație genetică rară ce prezenta rezistență la infecția cu HIV.

Riscul ca o mamă infectată să transmită virusul către bebeluş în timpul sarcinii, al naşterii şi al alăptării variază de la 15% la 45%, conform OMS. Tratamentul cu medicamente antriretrovirale în timpul sarcinii şi al naşterii reduce riscul la doar 2%. Cu toate acestea, se estimează că 300.000-400.000 de bebeluşi se nasc anual purtând virusul HIV, 90% dintre aceştia trăind în ţările din Africa sub-sahariană.

×