x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Record: laserul care trage fascicule având de 1.000 de ori întreaga energie consumată de SUA (VIDEO & GALERIE FOTO)

Record: laserul care trage fascicule având de 1.000 de ori întreaga energie consumată de SUA (VIDEO & GALERIE FOTO)

23 Mar 2012   •   11:50
Record: laserul care trage fascicule având de 1.000 de ori întreaga energie consumată de SUA (VIDEO & GALERIE FOTO)

Pentru numerosii fani ai seriei SF 'Razboiul Stelelor', Steaua Mortii e un obiect tot atat de familiar precum este laserul pentru un fizician.

Pentru profani, sa spunem ca Steaua Mortii e o imensa nava spatiala avand forma si dimensiunea unei planete, capabila sa produca unde laser atat de puternice, incat focalizate corespunzator, distrug orice in calea lor, inclusiv planete... Cu aceasta arma, Fortele Raului au fost aproape de a reusi in planul lor de a se instapani peste tot Universul.

Omenirea e, inca, departe de o asemenea constructie, insa, in Statele Unite, National Ignition Facility (NIF) a reusit sa traga un fascicul laser incarcat cu energie-record, de aproape 2 MegaJouli. Desi durata undei a fost de numai 23 de miliardimi de secunda, a generat 411 trilioane de Wati – de 1.000 de ori intreaga energie consumata de SUA, in orice moment, informeaza Huffington Post.

Astfel, intrat in circuitul de exploatare in 2009, laserul NIF a dovedit ca este de 100 de ori mai puternic decat oricare dintre laserele operationale de pe intinsul Globului.

Cercetatorii de la NIF sustin ca scopul laserului nu este unul militar, ci strict stiintific, urmarindu-se declansarea reactiilor de fusiune, prin concentrarea fasciculelor laser intr-un anume punct. Deocamdata, NIF este in faza de teste, iar fasciculele produse nu sunt tintite.

Uniunea Europeana este in proces de constructie al unui laser urias, cu componente in mai multe state, printre care si Romania. La momentul finalizarii sale, Extreme Light Infrastructure va fi cu mult mai puternic prin comparatie cu NIF. Ramane de vazut daca SUA vor accepta provocarea de a ridica stacheta si mai sus sau onoarea le va reveni altor state, precum Japonia sau China.

×
Subiecte în articol: cel mai puternic laser nif