x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Religie şi Astronomie

Religie şi Astronomie

13 Dec 2008   •   00:00

Un astronom australian susţine că data exactă a naşterii lui Iisus este 17 iunie, nicidecum 25 decembrie, informează The Telegraph, preluat de Mediafax. Dave Reneke a ajuns la această concluzie după ce a cartografiat, cu ajutorul unui program complex, poziţia tuturor corpurilor cereşti care alcătuiau harta nocturnă acum 2.000 de ani.





În jurul datei de naştere a lui Iisus s-a descoperit un fenomen astronomic deosebit, interpretat probabil de cei trei magi ca fiind "steaua de Crăciun". În realitate, lumina strălucitoare de pe cer a fost produsă de apropierea mare a planetelor Venus şi Jupiter. Folosind "Evanghelia după Matei" ca punct de referinţă, Reneke a stabilit că întâlnirea planetară s-a produs la 17 iunie în anul 2 î.Hr. "Noi nu susţinem că era chiar «steaua de Crăciun», dar mi se pare că este totuşi cea mai puternică explicaţie găsită până în prezent. Decembrie este o dată arbitrară, iar oamenii au acceptat-o ca atare, dar asta nu înseamnă că aşa s-a întâmplat în realitate", a explicat astronomul australian. Reneke este de părere că teoria sa, care asociază fenomenul astronomic deosebit cu un eveniment religios de importanţă majoră, nu contrazice scrierile biblice, ci le susţine.



MARIJUANA MILENARĂ
Arheologii au descoperit un mormânt vechi de 2.700 de ani în provincia Xinjiang, China. Obiectele din mormânt indică faptul că persoana îngropată era un şaman. Lângă scheletul său, cercetătorii au descoperit un săculeţ ciudat care conţinea cea mai veche rezervă de marijuana de pe Pământ, folosită probabil cu rol curativ. Studiile ulterioare realizate asupra grămăjoarei de marijuana au descoperit un grad înalt de THC, ingredientul activ al plantei, însă frunzele erau prea vechi pentru a suporta măsurători precise.

CLIMA, BAT-O VINA!
Oamenii de ştiinţă cred că prăbuşirea Imperiilor Bizantin şi Roman, în urmă cu 1.400 de ani, pare a fi fost cauzată de condiţiile climatice nefavorabile, informează ScienceDaily. O echipă mixtă de geologi israelieni şi amercani a studiat urmele chimice ale unei bucăţi de calcit aflată într-o peşteră de lângă Ierusalim, reuşind să pună la punct un raport detaliat al schimbărilor climatice din zona est-mediteraneană, din perioada anului 200 î.Hr. până la începutul secolului al XII-lea d.Hr. Analiza arată că, în anii 100-700 d.Hr., clima a devenit secetoasă. Ei au adăugat că perioada coincide atât cu prăbuşirea Imperiului Roman, cât şi cu cea a Imperului Bizantin.

GRĂTAR LA MORMÂNT
Un studiu desfăşurat de arheologi britanici arată că unele culturi pre-hispanice din America de Sud aveau ritualuri de înmormântare asemănătoare cu petrecerile la grătar din zilele noastre. Săpăturile arheologice efectuate în cimitirele secolelor al XII-lea şi al XIII-lea din Brazilia şi Argentina au scos la iveală numeroase cuptoare de lut. Aceste descoperiri indică faptul că mormintele erau locuri unde se desfăşurau ceremonii în mod regulat, nu doar după înmormântare, pentru a celebra persoana decedată. "Pre-hispanicii" petreceau cu carne pregătită în aceste cuptoare şi beau bere din porumb", a spus arheologul Jose Iriarte, profesor la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

STATUETE NEOBIŞNUITE

Arheologii au descoperit în centrul Mexicului mai multe sculpturi din piatră care aparţin unei culturi necunoscute până în prezent, relatează National Geographic News. Majoritatea vestigiilor nu se potrivesc cu nici o cultură cunoscută din această zonă. Multe dintre figurine sunt reprezentate cu mâinile plasate pe genunchi, unele au pălării conice cu şerpi la bază, care l-ar putea reprezenta pe zeul aztec al vântului. Toate vestigiile datează din perioada 600-900 d.Hr., dar unii arheologi sunt de părere că sculpturile sunt falsuri. Cercetătorii care au lucrat pe situl arheologic au unit toate caracteristicile obiectelor şi au ajuns la concluzia că acestea sunt produsul unei culturi pe care au nu-mit-o Huajomulco, după o regiune din statul Hidalgo, Mexic.

POMPEIUL, AMENINŢAT DIN NOU
Geologii italieni şi francezi sunt de părere că Vezuviul poate erupe din nou în orice moment, informează Der Spiegel, preluat de Mediafax. Seismologii ţin activitatea vulcanului sub observaţie continuă, iar autorităţile exersează planurile de evacuare, însă populaţia priveşte evenimentul cu o oarecare resemnare. Într-adevăr, Vezuviul ar putea acoperi totul cu o lavă groasă, dar, până atunci, Pompeiul, care a adus valuri de turişti, este ameninţat de neglijenţa umană, de gunoaie, de vandalism şi de hoţii de vestigii. Unul dintre marile oraşe antice, încă acoperit de cenuşă, este astăzi populat doar de câinii vagabonzi.  

FIBRE PREISTORICE

O echipă de cercetători britanici, condusă de arheologul Gary Momber, a descoperit în apele din apropiere Insulei Wight cea mai veche bucată de sfoară din Marea Britanie. Legătura a fost realizată de oamenii preistorici din diverse fibre vegetale acum 8.000 de ani şi folosea la îmbinarea uneltelor şi armelor folosite de comunităţile de vânători-culegători de la sfârşitul ultimei ere glaciare.

×
Subiecte în articol: arheo