Cu aproape 350 de ani în urmă inventatorul și omul de știință olandez, Christiaan Huygens, a observat că dacă două ceasuri cu pendul stau unul lângă altul, după un timp, legănarea celor două se sincronizează.
Aceast fenomen a dat multe bătăi de cap oamenilor de știință care nu au reușit, până acum, să descopere de ce se produce acest fenomen.
Un studiu, publicat în Scientific Reports, propune următoare soluție: transferul de energie de la un pendul la altul prin impulsuri sonore determină sincronizarea.
Doi cercetători portughezi au emis ipoteza conform căreia aceste impulsuri ar putea migra de la un ceas la altul, perturbând legănarea pendulurilor și, în ultimă instanță, ceea ce determină sincronizarea acestora.
Portughezii au dezvoltat un model matematic complex înainte efectuării experimentului în care au atașat două pendule de o șină fixată de perete.
Ipoteza lor și simulatea s-au potrivit.
”Am putut verifica faptul că transferul de energie se face prin intermediul impulsurilor” a declarat co-autorul teoriei Luis Melo, fizician în cadrul Universității din Lisabona.
Această descoperire nu numai că a rezolvat o problemă veche dar oferă și înțelegerea unor altfel de tipuri de oscilații.