x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Rămas fără combustibil, satelitul „Aeolus” va cădea pe Pământ

Rămas fără combustibil, satelitul „Aeolus” va cădea pe Pământ

de Redacția Jurnalul    |    20 Iul 2023   •   10:15
Rămas fără combustibil, satelitul „Aeolus” va cădea pe Pământ
Sursa foto: news.sky.com

Satelitul Aeolus orbitează de cinci ani planeta la o altitudine de 320 km, dar acum combustibilul său este aproape epuizat, iar gravitația, atmosfera Pământului și activitatea solară îl trage înapoi în jos.

 

Agenția Spațială Europeană a anunțat că satelitul „Aeolus”, de 1,3 tone, rămâne fără combustibil și coboară spre Pământ cu aproximativ 0,6 mile (1 km) pe zi.

Odată ce satelitul va ajunge la o altitudine de 280 km, experții îl vor supune unei serii de manevre pe parcursul a mai multor zile pentru a-l coborî pe orbită la 150 km.

Deși o mare parte din satelit va arde în atmosferă, se așteaptă ca unele resturi să ajungă la suprafața planetei - cel mai probabil la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august.

În prima manevră de acest gen, Agenția Spațială - din care face parte Marea Britanie - va consuma combustibilul rămas în încercarea de a direcționa în siguranță nava spațială către o parte îndepărtată a planetei, scrie news.sky.com

Tim Flohrer, șeful Biroului pentru Deșeuri Spațiale al Agenției Spațiale Europeane, a declarat: „Această încercare de reintrare asistată depășește reglementările de siguranță pentru misiunea, care a fost planificată și proiectată la sfârșitul anilor 1990. Odată ce Agenția Spațială Europeană și partenerii industriali au descoperit că ar putea fi posibilă reducerea în continuare a riscului deja minim pentru viață sau infrastructură, roțile au fost puse în mișcare”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: satelit aeolus