Multe dintre tainele religiei creştine s-ar putea să fi fost închise în 70 de cărticele cu foi de metal, de mărimea unui card bancar, descoperite într-o peşteră din Iordania. Pentru învăţaţii teologi, dar şi pentru istorici şi arheologi, recenta descoperire este o comoară nepreţuită, ce ar putea dezlega unele dintre secretele primelor zile ale creştinismului. Ar putea fi chiar a doua mare descoperire de acest gen, după cea a Manuscriselor de la Marea Moartă, din 1947.
Filele de metal ale cărticelelor din Iordania sunt legate, pe margini, cu sârmă. Paginile conţin imagini, simboluri şi cuvinte ce par să se refere la Mesia şi chiar la episoadele Răstignirii pe Cruce şi Învierii lui Iisus, au explicat experţii care studiază „co-moara”. Multe dintre cărticele sunt încă sigilate, fapt ce i-a făcut pe specialişti să speculeze că aceasta ar fi de fapt o colecţie pierdută a codicelor menţionate în Biblie, la capitolul ce vorbeşte despre Apocalipsă, scrie Daily Mail. Manuscrisele metalice din Iordania au fost, de fapt, descoperite acum cinci ani de o echipă de arheologi britanici condusă de egiptologul David Elkington.
În prezent, guvernul iordanian luptă să le recupereze din mâinile străine în care au încăput între timp. Se pare că acum s-ar afla în Israel, la un fermier beduin din Galileea, Hasan Saeda, care le-ar fi primit de la un beduin iordanian care pretindea că el a fost descoperitorul celor 70 de cărţi metalice din peşteră, după cum a povestit Elkington publicaţiei The Telegraph. Saeda a negat însă varianta, spunând că vechile cărţi, care ar data din secolul I î.d.Hr., erau de mult în posesia familiei sale, fiind descoperite de străbunicul lui. Guvernul iordanian încearcă acum să dezlege iţele încurcate ale afacerii şi a jurat să recupereze de la israelieni „comoara” religioasă ce îi aparţine.