"Răzvrătit" nu este un cuvânt folosit des de inginerii şi oamenii de ştiinţă ai NASA. Însă acesta a fost termenul de Charles Czeisler, cercetător la Universitatea Harvard, pentru a descrie ce s-a întâmplat în timpul misiunii pe Marte a robotului Parhfinder.
Potrivit Scientific American, angajaţii NASA care luau parte la misiunile pe Marte erau obligaţi să lucreze după timpul oficial de pe Marte, unde ziua are aproximativ 40 de minute în plus, mai exact 30 de minute şi 35 de secunde. Chiar dacă, la început, nimeni nu a avut vreo obiecţie, după un timp au început să apară probleme.
Prima revoltă a savanţilor NASA a apărut în 1997, în timpul misiunii pe Marte a robotului Parhfinder. Dacă la început misiunea trebuia să dureze şapte zile, ulterior, ea s-a extins la 85 de zile.
"Ei nu au ţinut cont de ziua marţiană şi nu au avut un plan dinainte stabilit pentru cazul în care misiunea durează mult timp. Drept urmare, au vrut să închidă tot pentru că erau epuizaţi. NASA nu a fost prea încântată de asta", a declarat Czeisler, care a precizat că agenţia spaţială americană a trebuit să modifice orarul de muncă.
"Îmi amintesc de faptul că ne chinuiam de 30 de zile şi am spus: aşa nu se mai poate!", povesteşte Joy Crisp, unul dintre cei care lucra la proiect.
De fiecare dată când un robot al NASA ajunge pe Planeta Roşie, echipa care supravegheză misiunea trebuie să se adapteze la ziua marţiană.
În 2004, NASA a fost mai pregătită pentru misiunile roboţilor Spirit şi Opportunity. Însă situaţia s-a complicat şi mai rau pentru că cele două rovere au aterizat în locuri total opuse planetei. Aşa că echipa a trebuit să facă faţă la trei zone cu orar diferit, doua pe Marte şi una la sediul NASA.
În anul 2008, în timpul misiunii Phoenix, 19 membri ai echipei au participat la o cercetare privind somnul. Cei 19 voluntari au fost testaţi şi monitorizaţi şi au muncit având pe birou o lampă cu lumină albastră, care reduce efectul schimbărilor bruşte ale ritmului circadian (zi-noapte). În plus, au avut un program strict pentru culcare şi trezire, dar şi pentru consumarea cafelei. 87% dintre ei au reuşit să se adapteze bine la noul program de muncă.
Steven Lockley, specialist în probleme legate de somn la Universitatea Harvard, a declarat că NASA nu a luat în serios factorul uman şi a adoptat zicala "Lasă ca vom dormi după ce murim!"
O idee care a prins în randul angajaţilor, care sunt foarte motivaţi şi ambiţioşi. "Însă biologia nu ţine cont de asta", a mai spus Lockley.