x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sfârșitul lumii: 5 SCENARII posibile din punct de vedere științific

Sfârșitul lumii: 5 SCENARII posibile din punct de vedere științific

10 Noi 2015   •   13:31
Sfârșitul lumii: 5 SCENARII posibile din punct de vedere științific

De multe ori am avut ocazia să citim în presă diverse ipoteze legate de sfârșitul lumii, propuse de clarvăzători și prezicători. Totuși, nici savanții nu exclud posibilitatea ca într-o bună zi, pe Terra să nu mai existe forme de viață.

Potrivit metro.co.uk, următoarele 5 scenarii ale sfârșitului lumii sunt posibile din punct de vedere științific:


Super-vulcanul uitat va erupe

Toată lumea știe despre super-vulcanul din Parcul Național Yellowstone, dar reala amenințare ar putea veni din partea opusă a lumii. Vulcanul gigantic din Toba a erupt ultima dată acum 25 de milioane de ani și există semne că în curând va erupe din nou.

Cenușa rezultată în urma unei potențiale erupții ar avea un efect devastator asupra climatului global și ar cauza tsunami-uri enorme.


O furtună solară va distruge Pământul

O super-furtună solară ar arde centralele electrice, ar reduce rezervele de apă și ar cauza foamete mondială, iar posibilitatea ca un dezastru de asemenea anvergură să aibă loc în următorii zece ani sunt de 12%.

John Kappenman, specialist în meteorologie spațială, a afirmat că „este unul din cele mai catastrofale evenimente cu care omenirea s-ar putea confrunta”.

Se presupune că un dezastru de acest fel ar fi avut loc în 1859, când savantul victorian Richard Carrington a descris o erupție cunoscută ca „evenimentul Carrington”. În acea perioadă nu existau telefoane sau sateliți, iar în lumea contemporană, efectele ar fi mult mai serioase tocmai din acest motiv.


Un tsunami uriaș din Marea Nordului

Anumiți experți consideră că încălzirea rapidă a climatului ar putea provoca un tsunami în Marea Nordului.

Oamenii de știință nu exclud posibilitatea ca acum mai bine de 6000 de ani, nivelul crescând al mării și schimbarea temperaturii să fi provocat un tsunami uriaș care a distrus coasta norvegiană. Un eveniment similar s-ar putea produce și acum, doar că ar afecta întregul continent.


O epidemie de ciumă „inventată” de om va devasta întreaga lume

Cu toții suntem conștienți, banii care ne trec pe mâini în fiecare zi sunt murdari și reprezintă cel mai simplu mijloc de transmitere a bacteriilor. Studenții de la Surrey au făcut un experiment în acest sens și au descoperit soluții prin care bacteriile se pot înmulți mult mai repede.

Biotehnologia este o știință care evoluează rapid, iar în anul 2020 sute de mii de oameni vor avea cunoștințele necesare și vor fi capabili să inventeze virusuri care să cauzeze un dezastru biologic. Astfel, orice „bio-hacker” ar putea produce o epidemie fatală pentru cel puțin jumătate din populația Terrei.


Un asteroid gigantic ar putea izbi Pământul

Când reprezentanții guvernului american l-au întrebat pe Charles Boden de la NASA care ar fi soluția în cazul în care un asteroid ar lovi orașul New York, răspunsul acestuia a fost simplu: „Rugați-vă!”.

NASA susține că poate detecta 97% din asteroizii „ucigași” din sistemul solar, totuși există și excepții. Asteroidul care s-a apropiat de planeta noastră de Halloween este cel mai bun exemplu în acest sens.

După ce s-a dovedit științific că dinozaurii au fost uciși acum 60 de milioane de ani de un asteroid, savanții susțin că există posibilitatea ca o asemenea catastrofă să se repete, iar oamenii să aibă o soartă similară cu cea a creaturilor preistorice.







 

×
Subiecte în articol: sfarsitul lumii