x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Spaţiul, destinaţie accesibilă

Spaţiul, destinaţie accesibilă

de Mihai Manole    |    09 Sep 2007   •   00:00
Spaţiul, destinaţie accesibilă

Anul viitor vor incepe lucrările la primul port spaţial din lume cu o destinaţie comercială, Spaceport America, un proiect in valoare de 31 de milioane de dolari.

Anul viitor vor incepe lucrările la primul port spaţial din lume cu o destinaţie comercială, Spaceport America, un proiect in valoare de 31 de milioane de dolari.

Spaceport America este primul port spaţial cu destinaţie comercială din lume, situat in New Mexico. După o selecţie in care au fost analizate ofertele a 11 firme, o echipă de arhitecţi britanici şi americani au primit sarcina de a concepe terminalul principal şi hangarele auxiliare ale portului. După ce va fi construit, locaţia de 9.290 metri pătraţi va servi ca bază principală a operaţiunilor Virgin Galactic, companie privată al cărei scop indrăzneţ este de a face călătoriile spaţiale accesibile oricărei persoane. Virginia Galactic intenţionează să incheie un contract de inchiriere pe 20 de ani, a circa 7.800 de metri pătraţi din noua construcţie.

Planificare. Demararea lucrărilor de construcţie este programată pentru 2008, acestea urmănd să se incheie cel mai tărziu la inceputul lui 2010. Preşedintele Virgin Galactic, Will Whitehorn, a declarat că inceperea construcţiei Spaceport America, precum şi terminarea altor două proiecte din acest domeniu, WhiteKnight 2 şi SpaceShip 2, reprezintă un motiv suficient pentru a susţine că anul 2008 va fi anul navelor cosmice. Terminalul şi facilităţile auxiliare vor costa aproximativ 31 de milioane de dolari, designul ales combină atenţia acordată mediului cu utilizarea celor mai noi tehnologii. Conceptul se bazează pe un sistem energetic pasiv pentru incălzire şi răcire. Acoperişul este de fapt o carcasă rulantă din beton, cu ferestre masive pe care se pot vedea navele spaţiale şi pista. Pereţii vor forma o zonă expoziţională care conduce deasupra hangarului ce adăposteşte nava spaţială. Fondatorul uneia din companiile care lucrează la acest proiect, Norman Foster, este de părere că primul terminal spaţial al lumii va oferi astronauţilor şi vizitatorilor, pe lăngă o experienţă inedită, şi un model pentru viitoarele facilităţi de acest gen in ceea ce priveşte minimizarea gradului de poluare fonică.

×
Subiecte în articol: zoom