x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Spectacol ceresc: Marte a intrat în opoziţie cu Terra

Spectacol ceresc: Marte a intrat în opoziţie cu Terra

04 Mar 2012   •   11:27
Spectacol ceresc: Marte a intrat în opoziţie cu Terra

Marte se va afla in opozitie cu Terra pe 4 si 5 martie, oferind pasionatilor de astronomie din lumea intreaga sansa de a vizualiza imagini spectaculoase cu planeta rosie.

La fiecare 26 de luni, conform HuffingtonPost, orbitele planetelor Terra si Marte se alinieaza, astfel incat cele doua formeaza o linie dreapta cu Soarele. Evenimentul cosmic se numeste "opozitie", intrucat planeta rosie se afla pe partea opusa a Terrei fata de Soare.

Marte a intrat in opozitie cu Terra sambata si poate fi vazuta de pasionatii de astronomie chiar daca cerul este acoperit, cu ajutorul platformei astronomice online Slooh, care dispune de o camera video speciala, Slooh Space Camera, ce transmite pe internet imagini live, in timp real. Opozitia planetei Marte a inceput duminica, 4 martie, la ora 04.00 GMT.

Platforma Slooh transmite imagini captate de mai multe observatoare astronomice din lumea intreaga, inclusiv din Arizona si din Insulele Canare. Imaginile pot fi vizualizate pe pagina oficiala a platformei astronomice Slooh, http://events.slooh.com/.

Desi opozita lui Marte a inceput deja, planeta rosie se va afla cel mai aproape de Terra, luni, 5 martie, cand cele doua planete vor afla la o distanta de circa 100 milioane de kilometri. Aceasta "discrepanta" se datoreaza orbitei eliptice a planetei Marte in jurul Soarelui.

Orbita ovala a planetei rosii face ca anumite opozitii ale ei sa o aduca mai aproape de Terra in comparatie cu altele. Astfel, in timpul opozitiei din 2003, Marte s-a aflat la o distanta de 56 milioane de kilometri de Terra - cea mai mica distanta dintre cele doua planete din ultimii 60.000 de ani.

Pasionatii de astronomie care vor sa vada opozitia lui Marte trebuie sa stie ca planeta rosie se afla in aceasta perioada in constelatia Leului. Marte va rasari de la est, cam in acelasi timp in care Soarele va apune la vest.

Marte va depasi in stralucire toate stelele din constelatia Leului si ar trebui sa poata fi vazuta cu ochiul liber, urmand sa apara pe bolta cereasca sub forma unui punct rosu pal. Cu ajutorul unui telescop de putere medie, pasionatii de astronomie vor putea sa vada calotele de gheata de la polii lui Marte, dar si cateva alte elemente de la suprafata acestei planete.

Nu este pentru prima data cand Slooh Space Camera transmite live pe internet evenimente cosmice. Luna trecuta, de exemplu, aceasta platforma astronomica online a transmis imagini cu o conjunctie tripla considerata foarte rara, care a adus impreuna pe cerul noptii Luna, Venus si Jupiter.

×
Subiecte în articol: marte soarele terra