x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Staţia Spaţială Internaţională ar putea fi scufundată în ocean

Staţia Spaţială Internaţională ar putea fi scufundată în ocean

28 Iul 2011   •   06:32
Staţia Spaţială Internaţională ar putea fi scufundată în ocean

Autoritatile spatiale ruse au anuntat intentia de a scufunda Statia Spatiala Internationala in ocean, la sfarsitul vietii operationale, in 2020, pentru a evita problema deseurilor spatiale pe orbita Terrei. Declaratia a fost facuta miercuri, 27 iulie, de catre Vitaly Davydov, directorul Agentiei Spatiale Federale Ruse - Roscosmos, potrivit space.com.

"Dupa ce isi va termina viata, vom fi fortati sa scufundam ISS. Nu poate fi lasata in orbita, este un obiect prea complex si prea greu, poata lasa in urma ei o gramada de deseuri", a spus Davydov.

Exista, insa, sansa ca existenta Statiei sa fie prelungita, scrie realitatea.net. In timp ce Rusia si partenerii sai internationali au fost de acord sa mentina ISS pana in 2020, cel putin, discutiile preliminare intre agentii au examinat posibilitatea sa extinda durata operationala a laboratorului orbital.

"Directorii agentiilor care participa la ISS din Canada, Europa, Japonia, Rusia si SUA, s-au intalnit in Tokyo, pe 11 martie 2010 si au decis ca operatiunile pe ISS pot fi continuate pana in 2020, cel putin, intrucat nu exista constrangeri tehnice. Discutam acum sa prelungim viata ISS pana in 2028. Vom continua evaluarea tehnica si discutiile cu partenerii internationali", a declarat purtatorul de cuvant NASA Kelly Humphries pentru space.com.

Humphries a confirmat ca exista un plan de scufundare in siguranta a Statiei Spatiale in ocean, cand va ajunge la sfarsitul vietii.

Statia Spatiala Internationala, in valoare de 100 de miliarde de dolari, a fost construita in 13 ani, fiind finalizata abia anul acesta, si reprezinta eforturile a cinci agentii spatiale, reprezentand 15 tari. Constructia complexului a inceput in 1998, iar NASA si partenerii sai se concentreaza acum asupra utilizarii laboratorului spatiale pentru cercetare stiintifica si tehnologica.

Scufundarea in ocean va evita aglomerarea orbitei Pamantului cu deseuri spatiale, care reprezinta deja o problema pentru navete si sateliti. Luna trecuta, o bucata de gunoi spatial a trecut extrem de aproape de Statie, cei sase astronauti de la bord fiind nevoiti sa se adaposteasca intr-o capsula Soyuz.

×