x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă SUA anunță o descoperire istorică pentru producerea energiei verzi

SUA anunță o descoperire istorică pentru producerea energiei verzi

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2022   •   10:35
SUA anunță o descoperire istorică pentru producerea energiei verzi
Sursa foto: Hepta

SUA anunță o descoperire importantă în domeniul fuziunii nucleare care ar putea revoluționa producția de energie verde, scrie AFP.

La Laboratorul Național Lawrence Livermore (LLNL) din California a avut loc, săptămâna trecută, un experiment în urma căruia "s-a produs mai multă energie din fuziune decât energia laserelor folosită pentru a provoca reacţia."

Prin această reacție de fuziune s-a produs un plus de energie de 120%. Laboratorul din California deține circa 200 de lasere uriașe care trimit mulă energie spre un punct de mici dimensiuni pentru a iniţia o reacţie de fuziune. 

Este pentru prima oară când oamenii de știință reușesc să producă mai multă energie prin fuziune nucleară, similară cu cea care se produce în Soare, decât cantitatea de energie consumată în acest proces. Acest lucru va permite, în viitor, obținerea de energie fără carbon deoarece nu produce gaze cu efect de seră și elimină puține reziduri. 

Secretarul de stat american pentru Energie, Jennifer Granholm, a declarat că aceasta este o descoperire istorică. 

În prezent, centralele atomice folosesc doar fisiunea nucleară prin care sunt sparte legăturile dintre nucleele atomilor pentru a recupera energie. Fiziunea este procesul invers, care unește două nuclee atomice pentru a crea unul singur mai greu. 

 

 

 


 

×
Subiecte în articol: sua fuziune nucleara energie eco