x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Submarin - Nautilus vs Texas

Submarin - Nautilus vs Texas

de Anca Scarlat    |    09 Iul 2006   •   00:00

De la Nautilus, submarinul descris de Jules Verne, pana la cele cu propulsie nucleara de astazi, tehnica a intrecut cu mult imaginatia. USS Texas este "bomba" lansata in 2006.

SENZATIONAL. Dotarile tehnice ale navelor USS Texas sfideaza fictiunea

De la Nautilus, submarinul descris de Jules Verne, pana la cele cu propulsie nucleara de astazi, tehnica a intrecut cu mult imaginatia. USS Texas este "bomba" lansata in 2006.

Vechiul cuvant grecesc "nautilus", care denumea atat navigatorul, cat si ambarcatiunea, nu l-a inspirat doar pe Jules Verne in 1870, ci si pe proiectantii de mai tarziu ai submarinelor de ultima generatie. Sase nave ale Marinei Americane au primit numele USS Nautilus. De la primele doua nave cu acest nume, construite in secolul al XIX-lea, s-a ajuns la ultimul Nautilus, celebrul SSN-571, primul submarin cu propulsie nucleara din lume, construit la jumatatea secolului al XX-lea. De atunci, tehnologia a evoluat rapid, ajungandu-se astazi la un "monstru" acvatic ale carui dotari depasesc pana si fictiunea: USS Texas (SSN-775). Ultima noutate in materie de submarine de lupta este Texas SSN-775, cel mai nou si mai sofisticat submarin nuclear american. Poate opera de la adancimi de aproape 305 metri si isi poate gasi imediat inamicii, atat de pe uscat, cat si din apa. SSN-urile sunt folosite pentru urmarirea si distrugerea navelor si a submarinelor inamice.

De-a lungul istoriei au existat trei nave USS Texas. Povestea a inceput cu nava de razboi americana folosita intre anii 1895 si 1911. A urmat BB-35, veteran al ambelor razboaie mondiale, apoi DLGN/CGN-39, al doilea crucisator nuclear din clasa Virginia.

Modelul SSN-775, intrat in flota americana anul acesta, da numele celui mai sofisticat submarin nuclear de atac, al doilea din clasa Virginia. Navele din clasa Virginia sunt primele submarine proiectate pentru survolarea apelor oceanice, atat in larg, cat si in misiunile de tarm, in orice regiune a globului. Beneficiaza de o serie de inovatii si sunt foarte silentioase, fiind dotate cu propulsoare pump-jet.

Noile inventii aduc si o alta schimbare: posibilitatea de a se renunta la echipajul uman. Viitorul fortelor de lupta navale este reprezentat de vehiculele subacvatice care cauta si dezactiveaza mine.

Dezvaluiri - Delfinii armatei romane


Fortele Navale Romane au fost dotate cu submarine inca din cel de-al doilea razboi mondial. Romania avea atunci trei submarine de lupta: Delfinul, Rechinul si Marsuinul. Denumit dupa strabunul sau de succes, "Delfinul II" e astazi unicul submarin din dotarea Marinei. Masoara 72,6 m lungime, 10 m latime si 6,6 m pescaj. Are propulsie diesel-electric si atinge 10 noduri la suprafata, 20 de noduri in imersiune si 9 noduri la cota periscopica.
×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica texas