x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Topire masivă de gheaţă în Antarctica

Topire masivă de gheaţă în Antarctica

29 Apr 2009   •   00:00

O bucată de gheaţă cu o suprafaţă aproape egală cu cea a metropolei New York s-a desprins din banchiza Antarcticii, producând mai multe aisberguri, în aprilie, după prăbuşirea unui pod de gheaţă apărut în calota glaciară din cauza încălzirii globale, au anunţat oamenii de ştiinţă germani, informează agenţia Reuters, citată de Mediafax.



Angelika Humbert de la Universitatea Muenster din Germania spune că "partea nordică a banchizei Wilkins a devenit instabilă şi primele aisberguri au fost eliberate". Cercetătorii au analizat cu atenţie fotografiile din satelit oferite de Agenţia Spaţială Europeană şi au afirmat că aproximativ 700 de kilometri pătraţi de gheaţă, reprezentând o suprafaţă mai mare decât a regatului Bahrain şi aproape la fel de mare ca a oraşului New York, s-au desprins din banchiza Wilkins, în luna aprilie. Din această suprafaţă totală, circa 370 de kilometri pătraţi de gheaţă s-au desprins în ultimele zile din această banchiză, ultima dintre cele zece banchize majore ale Peninsulei Antarctice, care s-a retras astfel spre continent, confirmând tendinţa de încălzire globală. Nouă alte banchize - suprafeţe plutitoare de gheaţă, legate de coastă - s-au retras sau fărâmiţat în jurul Peninsulei Antarctice în ultimii 50 de ani, adeseori în mod abrupt.

Banchiza Wilkins s-a diminuat deja cu aproape o treime din dimensiunea ei iniţială de 16.000 de kilometri pătraţi, când a fost cartografiată în premieră, în urmă cu câteva decenii, iar gheaţa ei era atât de groasă încât a fost nevoie de sute de ani pentru a se forma.

În ultimul secol, temperaturile din Peninsula Antarctică au crescut cu trei grade Celsius, iar oamenii de ştiinţă spun că topirea acestor banchize nu va produce o creştere semnificativă a nivelului mărilor şi oceanelor, deoarece gheaţa lor pluteşte pe apă şi se scufundă, în mare parte, în ocean. Cercetătorii se tem, însă, că pierderea banchizelor va permite bucăţilor de gheaţă de pe continent să înainteze mai repede spre ocean, contribuind astfel la creşterea nivelului oceanelor.

×
Subiecte în articol: verde!