Cănd vine vorba de iarnă, fiecare se găndeşte la o vacanţă in care poate profita din plin de zăpadă. Cum? Schiurile, săniile şi patinele de gheaţă sunt printre primele opţiuni la care recurgem pentru petrecerea timpului liber.
Cum lucrurile simple sunt cele mai durabile, aşa se intămplă şi cu aceste "accesorii", multe din ele fiind folosite acum mii de ani doar pentru a transporta materiale grele, astăzi intorcăndu-ne la ele pentru distracţie. Practici atestate de desenele rupestre şi de descoperirile arheologice, omul din preistorie a folosit acum 5.000 de ani două lemne scurte şi late, pe care le-a legat de picioare, găsind astfel o metodă practică de a nu se scufunda in zăpadă in timpul călătoriilor de căutare a hranei. In mitologia nordică se spune că sportul "ski" a fost inventat de zeiţa schiurilor, Skade. Cuvăntul "ski" provine din limba norvegiană şi a intrat in limba engleză in anul 1890.
Folosită astăzi mai mult de copii, sania de lemn este cunoscută, aproximativ, din anul 7000 i.Hr., de cănd vănătorii şi pescarii din nordul Europei şi-au dat seama că pot transporta mult mai uşor diverse lucruri impingăndu-le pe suprafeţe alunecoase. Principiul funcţionării poate fi considerat un adevărat progres, deoarece el s-a păstrat
de-a lungul mileniilor, chiar dacă tehnicile de utilizare s-au imbunătăţit, s-au folosit animale pentru tracţiune sau peste mii de ani, in 1900, săniile au fost motorizate. Deşi există in Elveţia descoperiri arheologice ale unor patine primitive făcute din oase şi piele de animal, datănd din jurul anului 3000 i.Hr., nu se cunoaşte exact perioada in care au invăţat oamenii să patineze. Prima referire scrisă la patinaj a fost făcută in anul 1180 in biografia arhiepiscopului Thomas Becket. Abia in secolul al VIII-lea, osul a fost inlocuit cu lemnul, in secolul al XVI-lea, olandezii adăugănd metalul.