x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un asteroid, aflat între Marte şi Jupiter, a fost botezat România. Roca spaţială nu ameninţă Terra (VIDEO)

Un asteroid, aflat între Marte şi Jupiter, a fost botezat România. Roca spaţială nu ameninţă Terra (VIDEO)

21 Mai 2012   •   11:51
Un asteroid, aflat între Marte şi Jupiter, a fost botezat România. Roca spaţială nu ameninţă Terra (VIDEO)

Are un diametru de aproximativ 3 kilometri, se afla intre planetele Marte si Jupiter si poate fi observat doar cu un telescop special. Este vorba despre un asteroid, care a primit zilele trecute numele de Romania. Important este ca roca spatiala nu reprezinta un pericol pentru planeta noastra.

Uniunea Astronomica Internationala a decis denumirea unui asteroid cu numele tarii noastre. Numele a fost propus de catre doi oameni de stiinta, romanul Mirel Barlan, de la Observatorul din Paris, si americanul Richard Binzel, de la institutul din Massachusetts.

“Este un lucru extraordinar ca UAI a acceptat denumirea Romania pentru asteroidul cu numarul 7986. Romania a fost unul dintre membrii fondatori ai UAI, iar romanii isi pot intoarce acum ochii spre cer gandindu-se ca o mica Romanie se afla pe bolta cereasca. Sper ca astronomia si studiul spatiului sa capete dimensiuni importante in cercetarea romaneasca', a spus Mirel Birlan, potrivit jurnalcosmic.ro.

Inainte sa se cheme Romania, asteroidul avea o denumire mult mai neprietenoasa: 1981 EG15. Asteroidul a fost descoperit in 1981 de catre un astronom de la Observatorul Siding Spring.

Noul nume a fost inclus in documentele Uniunii Astronomice alaturi de o scurta descriere a tarii noastre. Decizia a fost salutata si de catre Agentia Spatiala Romana.

Al doilea asteroid cu nume romanesc este 1981 EK10, acum (7985) Nedelcu. El poarta numele lui Alin Nedelcu, cel mai tanar astronom roman care se ocupa cu studiul asteroizilor.

×