Noi indicii de natura biologica au fost descoperite de savantii americani de la Universitatea Pennsylvania in cercetarile lor contra calvitiei masculine, care ar putea conduce la obtinerea unui tratament eficient pentru a opri sau chiar pentru a inversa procesul de cadere a parului.
In timpul studiilor lor, realizate pe barbati suferind de calvitie, dar si pe soareci de laborator, savantii americani au descoperit o proteina care se face vinovata de caderea firelor de par, informeaza bbc.co.uk.
Anumite medicamente care vor putea sa blocheze actiunea acelei proteine sunt deja pe cale de a fi fabricate, afirma autorii acestui studiu, ce a fost publicat in revista Science Translational Medicine.
Cercetarile savantilor americani vizeaza obtinerea unei creme speciale care ar putea sa trateze calvitia.
Cei mai multi dintre barbati incep sa isi piarda parul cand ajung la varsta mijlocie, iar aproximativ 80% dintre barbati prezinta semne evidente de calvitie la varsta de 70 de ani.
Hormonul masculin testosteron joaca un rol important in procesul de cadere a firelor de par, alaturi de anumiti factori genetici. Foliculii firelor de par se micsoreaza si devin in cele din urma atat de mici incat sunt aproape invizibili, ducand la instalarea calvitiei.
Cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania au analizat genele care se activeaza atunci cand barbatii incep sa cheleasca.
Ei au descoperit in acest fel ca proteina prostaglandina D prezinta concentratii ridicate in celulele foliculilor de par din zonele scalpului afectate de calvitie, dar nu si in zonele scalpului acoperite cu fire de par.
Soarecii modificati genetic pentru a avea in organism aceasta proteina in concentratii mari erau complet lipsiti de par, iar firele de par ale pacientilor umani care si-au facut transplant au incetat sa mai creasca, atunci cand acele persoane au primit doze de prostaglandina D.
Studiul a fost coordonat de profesorul dermatolog George Cotsarelis.
Mai multe medicamente care au potentialul de a bloca actiunea acestei proteine sunt deja pe cale de a fi fabricate si unele dintre ele vor fi incluse intr-o serie de teste clinice.
Savantii spera sa obtina astfel, in viitorul apropiat, un tratament sub forma unei creme, care, aplicata pe scalp, ar putea sa previna calvitia si chiar sa stimuleze procesul de regenerare a podoabei capilare.