x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Una din cinci persoane resuscitate își amintesc experiența morții: “Nu este atât de rău”

Una din cinci persoane resuscitate își amintesc experiența morții: “Nu este atât de rău”

08 Noi 2022   •   23:06
Una din cinci persoane resuscitate își amintesc experiența morții: “Nu este atât de rău”
Sursa foto: Hepta

Inevitabilitatea morții ne provoacă nouă, muritorilor, o frică profundă, totuși noi cercetări asupra celor care au trait această experiență și s-au întors la viață dezvăluie că decesul poate fi mai puțin supărător decât cred mulți dintre noi. După ce au intervievat pacienții care au trecut prin resuscitare cardiopulmonară (CPR) în urma unui stop cardiac, cercetătorii au descoperit că unul din cinci a avut experiențe lucide de deces.

Studiul a implicat 567 de persoane ale căror inimi au încetat să mai bată în timp ce erau în spital, înainte ca medicii să efectueze procedura de urgență pentru resuscitare. În timp ce mai puțin de 10% s-au recuperat suficient pentru a fi externați din spital, cei care au supraviețuit calvarului au raportat un sentiment de separare de propriul corp, fără durere sau suferință, scrie Ben Taub pentru iflscience.com

Alții au spus că au putut să-și evalueze întreaga viață în timp ce erau aparent inconștienți, respectând vechiul clișeu despre viețile noastre trecând prin fața ochilor pe măsură ce murim.

Cu toate acestea, în loc să se bazeze pur și simplu pe mărturiile celor aproape plecați, cercetătorii au analizat și modelele de activitate ale undelor cerebrale ale pacienților în timp ce aceștia au fost supuși CPR. Făcând acest lucru, ei au detectat vârfuri de activitate, inclusiv unde gamma, delta, theta, alfa și beta, toate care apar de obicei în timpul proceselor conștiente. În mod uimitor, aceste explozii de activitate au fost prezente până la o oră de CPR, în ciuda faptului că nu au existat semne de viață de la pacienți în această perioadă.

„Aceste experiențe amintite și modificări ale undelor cerebrale pot fi primele semne ale așa-numitei experiențe în apropierea morții și le-am surprins pentru prima dată într-un studiu amplu”, a spus autorul studiului Sam Parnia într-un comunicat.

„Rezultatele noastre oferă dovezi că, în timp ce sunt în pragul morții și în comă, oamenii trec printr-o experiență conștientă interioară unică, inclusiv conștientizare fără suferință.”

Datele au fost colectate ca parte a studiului clinic AWARE II (AWAreness during REsuscitation) și urmează primului studiu AWARE, care a fost publicat în 2014. În timpul acestei runde anterioare de cercetare, autorii au intervievat 101 supraviețuitori RCP, dintre care 46% au spus că își pot aminti experiența.

Aceste amintiri au cuprins șapte teme cognitive majore, inclusiv a vedea o lumină strălucitoare, un sentiment de deja-vu, amintirea evenimentelor din viață și întâlnirea cu membrii familiei.

În 2019, cercetătorii au prezentat concluziile din încă o rundă de interviuri. Comparând experiențele intervievaților dintr-un registru al supraviețuitorilor stopului cardiac, a rezultat că 95% dintre cei resuscitați care au raportat amintiri despre momentul morții au experimentat un sentiment de bucurie și pace, 86% au văzut o lumină și 54% și-au revăzut evenimentele majore din viață. După ce au fost aduși înapoi la viață, 95 la sută au spus că evenimentul i-a transformat într-un mod pozitiv.

Comentând cele mai recente descoperiri, cercetătorul Parnia a explicat că „aceste experiențe lucide nu pot fi considerate un truc al unui creier dezordonat sau pe moarte, ci mai degrabă o experiență umană unică ce apare în pragul morții”. Potrivit oamenilor de știință, creierul poate suferi un proces numit dezinhibare pe măsură ce murim, ceea ce duce la activitate masivă care oferă acces la cele mai profunde straturi ale conștiinței.

Studiul a fost prezentat la sesiunile științifice ale Asociației Americane de Inimă pe 6 noiembrie.

×