x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Unul din cinci directori din cadrul companiilor este psihopat (studiu)

Unul din cinci directori din cadrul companiilor este psihopat (studiu)

13 Sep 2016   •   21:30
Unul din cinci directori din cadrul companiilor este psihopat (studiu)

Unul din cinci directori executivi din cadrul companiilor este psihopat, potrivit unui studiu prezentat, marţi, în Australia. Această rată este asemănătoare cu cea din rândul persoanelor aflate în detenţie, arată The Telegraph. 

Cercetarea, efectuată pe 261 de indivizi cu funcţii importante în firme din Statele Unite, a evidenţiat că 21% dintre aceştia aveau niveluri semnificative din punct de vedere clinic ale trăsăturilor specifice persoanelor psihopate. 

La nivelul întregii populaţii, rata persoanelor psihopate este de una la o mie, mai arată sursa citată. 

Psihologul criminalist Nathan Brooks, care a condus studiul, a declarat că descoperirea sugerează faptul că firmele ar trebui să-şi îmbunătăţească modul în care îşi selectează angajaţii. Potrivit acestuia, personalul care se ocupă de resursele umane tinde să se concentreze pe abilităţi mai mult decât pe trăsăturile de personalitate ale candidaţilor, astfel ajungându-se la situaţia în care companiile angajează ''psihopaţi de succes'', care se pot deda la practici lipsite de etică şi la acţiuni ilegale sau pot avea un impact toxic asupra colegilor. 

''Psihopaţii tipici creează haos şi, în general, tind să îi asmută pe oameni unul împotriva celuilalt'', a declarat specialistul. ''Pentru psihopaţi (succesul din cadrul unei corporaţii - n.r.) este un joc şi pe ei nu îi deranjează să încalce regulile morale. Totul se rezumă la a ajunge acolo unde doresc în cadrul companiei şi la dominarea celorlalţi'', a completat Brooks. 

Criza economică globală din 2008 i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să studieze trăsăturile angajaţilor ce ar fi condus la o cultură corporatistă în care comportamentul lipsit de etică a înflorit. 

Studiul lui Nathan Brooks, realizat împreună cu un coleg de la Universitatea Bond din Australia şi cu un om de ştiinţă de la Universitatea din San Diego, SUA, s-a bazat pe o cercetare efectuată pe angajaţi din cadrul conducerii din industria de distribuţie din Statele Unite. Brooks a declarat că speră să implementeze instrumentul de evaluare a angajaţilor pe care l-a dezvoltat cu echipa sa astfel încât ''oamenii să nu se mai strecoare în diverse funcţii şi să creeze pagube''. 

Concluziile celor trei, prezentate marţi la Congresul Societăţii Australiene de Psihologie din Melbourne, urmează să fie publicate în European Journal of Psychology.AGERPRES

×