Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) a schimbat încadrarea urşilor panda gigant de la “specie pe cale de dispariţie”, la “specie vulnerabilă”. Această trecere de status a fost pusă pe Lista Roşie a Speciilor Ameninţate, în urma creşterii populaţiei cu 17% din 2014 până astăzi.
Organizaţia a adus laude măsurilor implementate de guvernul chinez în conservarea acestei specii, catalogându-le un “pas important care trebuie susţinut”. Directorul General al WWF (World Wildlife Fund), Marco Lambertini a declarat că “recuperarea urşilor panda arată că atunci când ştiinţa, iniţiativa politică şi suportul comunităţilor locale lucrează împreună, animalele sălbatice pot fi salvate, iar biodiversitatea poate fi îmbunătăţită”.
Urşii panda au devenit simbolul organizaţiei WWF, pentru că pericolul în care se află aceste animale este în continuare în creştere. UICN avertizează că peste 35% din habitatul de bambus poate fi distrus în următorii 80 de ani din cauza schimbărilor climatice. Rezultatele pot consta în scăderea numărului populaţiei şi chiar la pierderea celor mai recente victorii.
Din fericire, biodiversitatea se bucură de mai multe rezultate pozitive, conform listei UICN. Antilopa tibetană este clasificată ca fiind “aproape ameninţată” în loc de “în pericol”. Populaţia acestei specii a scăzut dramatic în perioada anilor ’80 – 90’ din cauza braconajului, de la aproape un million de exemplare, la doar 70 000. În prezent, antilopele tibetane numără undeva între 100 000 şi 150 000 de exemplare.
Sursă: sputniknews.com