x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Valuri de electricitate

Valuri de electricitate

de Adela Cristina Teodorescu    |    24 Ian 2008   •   00:00

Din seria “pe acesta îl puteţi încerca acasă”, ZOOM vă prezintă experimentul care vă arată cum puteţi schimba cursul apei… de la robinet.

Fiecare dintre noi a învăţat prima lecţie de fizică despre electricitate cu binecunoscuta operaţiune “pieptenul”, aşa că vom folosi aceeaşi metodă şi în cazul experimentului din acest număr, la care se adaugă un re­zervor de apă cu robinet sau, pur şi simplu, se va putea folosi robinetul de la baie sau bucătărie, pe care îl veţi lăsa deschis atât cât să se scurgă un firicel subţire de apă, cu diametrul de aproximaiv 1,5 milimetri. Trece­­-ţi-vă pieptenul din plastic prin păr de câteva ori, apoi apropiaţi-l de firul de apă, dar la o distanţă de 8-10 centimetri de robinet. Puteţi relua experimentul schimbând diametrul apei sau “ustensila” cu alt piepten, pentru a observa diferenţele dintre experimente, precum nivelul până la care se curbează apa sau care dintre pieptenii încărcaţi cu electricitate stati­că atrage mai mult lichidul.

 

EXPLICAŢIA. Când dinţii săi vor fi la mai puţin de 2 centimetri şi jumătate de apă, aceasta îşi va pierde linearitatea, curbându-se spre pieptene. Electricitatea statică înseamnă acumularea unei sarcini electrice într-un obiect, sarcină care apare la frecarea a două obiecte unul de celălalt. Electronii trec de la un obiect la celălalt, cel care pierde electroni se încarcă pozitiv, iar cel care îi primeşte va avea sarcină electrică negativă. Pieptenul, încărcat electric atunci când a fost trecut prin păr, va atrage moleculele de apă datorită legăturii slabe dintre moleculele acesteia.

 

OBIECTELE. Natura obiectelor este foarte importantă, un pieptene de metal nu va avea acelaşi efect în cadrul aceluiaşi experiment, deşi se va produce schimbul de electroni. Un impediment în cazul producerii electricităţii statice poate fi umiditatea excesivă. În acest caz, pelicula subţire de apă de pe suprafeţele obiectelor împiedică schimbul de electroni.

×
Subiecte în articol: laboratorul