x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă "Vânturile" dinozaurilor au produs un "efect de seră"

"Vânturile" dinozaurilor au produs un "efect de seră"

de Radu Popa    |    17 Mai 2012   •   20:03
"Vânturile" dinozaurilor au produs un "efect de seră"

Cercetari recente ale oamenilor de stiinta britanici au relevat, in urma unor calcule minutioase, ca flatulatiile emise de dinozauri au degajat o cantitate de metan suficienta pentru a produce o incalzire sensibila atmosferei terestre in Era Mezozoica.

Model matematic. Dinozaurii sauropozi, uriasele vertebrate cu gatul si coada lunga, aveau temperatura corpului cuprinsa intra 35 si 38 de grade Celsius si populau Pamantul in urma cu 100-150 de milioane de ani in urma. Ca si in cazul vacilor de astazi, acestia se hraneau exclusiv cu plante, iar digestia lor era facilitata de prezenta unor microbi producatori de metan. Potrivit cercetatorului Dave Wilkinson, de la Universitatea John Moores din Liverpool, un model matematic simplu sugereaza faptul ca in micobii aflati in organismele dinozaurilor sauropozi produceau o cantitate de metan suficienta pentru a produce modificari climatice majore in Mezozoic. Calculele specialistilor au relevat faptul ca dinozaurii care traiau in perioada respectiva puteau produce mai mult metan decat toate sursele actuale, naturale sau artificiale la un loc. Metanul este un un gaz ce poate da nastere unui puternic efect de sera, producand o incalzire a aerului de 25 de ori mai mare decat cea rezultata in urma degajarii dioxidului de carbon. Gazul respectiv poate juca un rol foarte important in procesul incalzirii globale, motiv care i-a determinat pe oamenii de stiinta sa calculeze cat metan este degajat in atmosfera terestra de vaci, oi si alte animale care traiesc in prezent si se hranesc doar cu plante. Scopul cercetatorilor era de a afla daca un fenomen asemanator s-ar fi putut intampla si in trecutul indeparat al Terrei, cu peste 100 de milioane de ani in urma.

Calcule. Wilkinson, impreuna cu Graeme Ruxton, de la Universitatea din St. Andrews, si Euan Nisbet, specialist la University of London, au colaborat pentru realizarea unui studiu in urma caruia intentionau sa stabileasca astfel cat de mult au influentat "emisiunile gazoase" ale sauropodelor incalzirea atmosferei terestre. Calculul "emisiilor de metan" in cazul animalelor de astazi se bazeaza pe greutatea acestora. Un sauropod de dimensiuni medii cantarea circa 20 de tone, iar pe o suprafata de circa 2,5 kilometri patrati traiau cateva zeci de exemplare. Continuand calculele, specialistii au ajuns la concluzia ca "emisiile de metan" in cazul flatulatiilor sauropodelor atingeau circa 520 de tone anual, cifra comparabila cu cea inregistrata de toate sursele de metan actuale. Spre deosebire de emisile de dioxid de carbon, provenite din surse naturale, dar si din arderea benzinelor inferioare, emisiile de metan au scazut substantial de la inceputul Revolutiei Industriale, in urma cu 150 de ani. Inainte de evenimentul respectiv, emisiile de metan atingeau 200 de milioane de tone anual. In prezent, animale ce aprtin unor specii diverse de rumegatoare, printre care vacile, caprele, girafele si reprezentantii altor specii, emit intre 50 de milioane si 100 de de milioane de tone de metan anual.

×