x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Versiunea preistorică a Facebook, descoperită de arheologi în peşteri din Rusia şi Suedia

Versiunea preistorică a Facebook, descoperită de arheologi în peşteri din Rusia şi Suedia

21 Mai 2012   •   08:53
Versiunea preistorică a Facebook, descoperită de arheologi în peşteri din Rusia şi Suedia

In Suedia si Rusia au fost descoperite desene rupestre, considerate ca ar fi fost similare retelelor sociale de astazi pentru oamenii primitivi din epoca bronzului, potrivit The Daily Mail.

Oamenii de stiinta britanici sunt convinsi ca 'picturile' primitive, fiecare de marimea unui teren de fotbal, erau folosite de triburile antice pentru a comunica unele cu altele: desenele ofereau posibilitatea de a acumula cunostinte si de a impartasi sfaturi, cum ar fi vanatoarea si abilitatile de supravietuire.

In plus, potrivit arheologilor, pe durata a mii de ani, oamenii stravechi reveneau in aceleasi locuri pentru ca o astfel de comunicare le asigura confort si un sentiment de legatura cu ceilalti.

Arheologul de la Cambridge Mark Sapwell, care se ocupa cu analiza diferitelor tipuri de imagini, este convins ca desenele descoperite reprezentau pentru stramosii nostri ceva special. 'Cred ca oamenii mergeau acolo pentru ca stiau ca si inaintea lor au trecut pe acolo oameni. Oamenii si-au dorit dintotdeauna sa simta legatura unii cu ceilalti, cu mult inaintea aparitiei limbajului scris in societatile timpurii si isi exprimau individualitatea prin intermediul desenelor rupestre', sustine el.

'Asemenea Facebook, care invita la discutii, arta rupestra are o componenta sociala si este deschisa comentariilor', spune in continuare acesta.

In prezent, arheologul britanic este angrenat in studierea a doua sectiuni de arta rupestra, care contin circa 2.500 de imagini - in Zalavruga, o mare pestera cu multe desene rupestre de la Marea Alba (Rusia), in pesterile Ndmforsen din Suedia. (Agerpres)

×